weebly reliable statistics
Amir Masjediy - Moordzaken
Amir Masjediy

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
AmirMasjediy.jpg
 
Amir Masjediy
Leeftijd 35 jaar
Datum 22 oktober 2011
Moordplaats Abcoude, A2
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Roekeloos rijgedrag
Straf 6 jaar
ECLI ECLI:NL:RBUTR:2012:BX9556


Op zaterdag 22 oktober 2011 achtervolgen diverse agenten een auto waarmee zojuist bij Vianen was getankt zonder te betalen. Op de snelweg A2 laat de politie ter hoogte van Abcoude een kunstmatige file ontstaan, waar de 35-jarige Amir Masjediy netjes achteraan aansluit. Op dat moment komen de benzinedieven, een 47-jarige man en zijn 24-jarige zoon uit Rotterdam aangereden met hoge snelheid. Zij zien de file te laat, en klappen vol op de auto van Amir. Amir is op slag dood.


Verdachte

De 47-jarige vader zit nog steeds vast. Zijn zoon is inmiddels weer op vrije voeten.


Uitspraak

Rechtbank Middelburg, 11 oktober 2012

De rechtbank constateert op grond van het dossier dat verdachte op heterdaad is betrapt op de diefstal van diesel en dat de pomphouder verdachte vervolgens bijna ononderbroken in het vizier heeft gehouden, waarna de opdracht om verdachte te lokaliseren en aan te houden aan één politie-eenheid is uitgegeven. De melding dat verdachte het stopteken van deze opvallende politie-eenheid negeerde en zijn snelheid juist verhoogde, vormde aanleiding voor de achtervolging van verdachte en de inzet van meer politie-eenheden die met zwaailichten en geluidssignalen verdachte probeerden tot stoppen te manen. Daartoe hebben politie-eenheden de auto van verdachte al rijdende proberen in te sluiten. Verdachte liet blijken dat hij zich niet tot stoppen liet dwingen en reed met hoge tot zeer hoge snelheden voort en botste met zijn auto tegen verschillende politieauto’s aan. Omdat verdachte zich bleef onttrekken aan zijn aanhouding, werden nog meer eenheden ingezet. Over de wijze van achtervolgen door politievoertuigen hebben verschillende burgergetuigen verklaard dat dit er rustig, gecontroleerd en professioneel uitzag. De verbalisanten hebben uiteengezet dat de achtervolging zelf geen gevaar vormde voor de medeweggebruikers, zulks gelet op de brede weg, het heldere weer en het feit dat er op die zaterdagochtend weinig verkeer op de weg was. Gelet op deze omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat de politie in redelijkheid heeft kunnen komen tot de inzet van het middel van achtervolging. Op grond van artikel 2 van de Politiewet mag de politie in het kader van de handhaving van de rechtsorde het nodige doen om verdachte aan te houden. Wat betreft de toepassing van geweld gelden de restricties die in artikel 8 van de Politiewet zijn gesteld. Gelet op het feit dat sprake was van een heterdaadsituatie, dat de verdachte zich bleef onttrekken aan zijn aanhouding en vervolgens met zijn rijgedrag een gevaar vormde voor zijn medeweggebruikers en gelet op het feit dat de politie de achtervolging en de pogingen tot insluiting van verdachte beheerst uitvoerde zodat geen concreet gevaar is ontstaan voor medeweggebruikers, is de geweldstoepassing binnen het kader van artikel 8 van de Politiewet gebleven. Onder de specifieke omstandigheden van dit geval is bij de inzet van het opsporingsmiddel achtervolging voldaan aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit.


Het inrijden op de file en het daarmee gepaard gaande dodelijke ongeval is direct gevolgd op de achtervolging. Niettemin is de rechtbank van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat verdachte dit ongeval opzettelijk (ook niet in voorwaardelijke zin) heeft veroorzaakt.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een jeugddetentie van 1 (één) jaar en legt op de maatregel van plaatsing in een inrichting voor jeugdigen voor de duur van 3 (drie) jaren.