weebly reliable statistics
Anton Damen - Moordzaken
Anton Damen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Anton Damen
Leeftijd 56 jaar
Datum 22 juli 2004
Moordplaats Nijmegen
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 4 jaar
ECLI ECLI:NL:RBARN:2004:AR8327

Op donderdagavond 22 juli 2004 krijgt de 56-jarige Anton Damen een paar klappen op zijn hoofd met een kruk in zijn woning aan de Jacob van Lennepplaats te Nijmegen. Pas zes dagen later wordt Anton dood in zijn woning gevonden omdat buren klaagden over stank.

Verdachte

Een week later roept de Politie Gelderland-Zuid mensen op zich te melden als zij iets over de dood van Anton weten. De dader geeft zichzelf later aan bij de politie. Hij verklaard Anton levend in de woning te hebben achtergelaten en niet te hebben geweten dat hij was overleden. De twee hadden een woordenwisseling.


Uitspraak

Rechtbank Arnhem, 29 december 2004


Verdachte heeft, mogelijk nog verkerend onder invloed van alcohol, op brute wijze het slachtoffer [slachtoffer] van het leven beroofd door hem één of meermalen met een houten barkruk op het hoofd en/of lichaam te slaan. Na deze geweldsexplosie heeft verdachte de woning verlaten en het slachtoffer aan zijn lot overgelaten. Niet is uit te sluiten dat het slachtoffer dit geweld zou hebben overleefd indien verdachte na zijn daad medische hulp zou hebben ingeroepen. In die zin acht de rechtbank het handelen van verdachte te meer verwijtbaar.

Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de omstandigheden waaronder het feit door verdachte is gepleegd. De rechtbank acht aannemelijk dat het slachtoffer verdachte ernstig aan het jennen was en verdachte wilde dat het slachtoffer ophield met dat jennen. Ook spreekt in het voordeel van verdachte dat hij zichzelf gemeld heeft bij de politie en dat hij volgens de rechtbank beschikbare informatie niet eerder bij geweldsmisdrijven betrokken is geweest.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 (vier) jaren.