weebly reliable statistics
Anton van Gulden - Moordzaken
Anton van Gulden

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Anton van Gulden
Leeftijd 60 jaar
Datum 30 november 2012
Moordplaats Velp
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 18 jaar (x2), 8 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:RBGEL:2013:BZ9588

Op 3 december 2012 vindt de politie in een kelderbox aan het Kemphaanplein in Velp het lichaam van de 60-jarige Anton van Gulden. Na onderzoek blijkt dat de man voor zijn dood gedurende enige uren is gemarteld, is gestoken en met een vaas op zijn hoofd is geslagen. Uiteindelijk is de combinatie van stress, de wonden en onderkoeling hem fataal geworden.

Verdachten

Tijdens het onderzoek wordt de 54-jarige ex-vriendin van het slachtoffer, haar 31-jarige ex-schoondochter en diens nieuwe vriend aangehouden.

Motief

Het motief voor de ex-vriendin Brigitta van der Z, was dat zij door het slachtoffer uit huis zou worden gezet. De 31-jarige Anouschka P. beweerde tijdens het misdrijf onder invloed van drugs te zijn.

Uitspraak

Op 7 mei 2013 worden de drie verdachten veroordeeld tot 18 jaar cel (Brigitta van der Z, LJN BZ9588), nog eens 18 jaar cel (Richard S, LJNBZ9601) en 8 jaar cel + TBS (Anouschka P, LJNBZ9563).

Verdachte heeft samen met [mededader 1] en [mededader 2] het slachtoffer, [slachtoffer], op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Er zijn diverse letsels toegebracht aan [slachtoffer] variërend van steekletsels, toegebracht 3 tot 6 uur voor zijn dood, tot hoofdletsel, ontstaan na heftig botsend geweld op het hoofd, enkele minuten voor zijn dood. De doodsoorzaak is uiteindelijk een combinatie geweest van dit hoofdletsel, bloedverlies ten gevolge van het steekletsel, onderkoeling en (waarschijnlijk uren durende) lichamelijke en psychische stress opgetreden ten gevolge van alle letsels samen. Met name dit tijdsverloop maakt de daad des te gruwelijker, het slachtoffer heeft langere tijd geleden alvorens hij is komen te overlijden. Na de eerste heftige geweldshandeling - een moment waarop alles nog gekeerd kon worden - zijn verdachte en zijn mededaders doorgegaan met het uitoefenen van geweld op [slachtoffer] en hebben ze hem vervolgens aan zijn lot overgelaten in een kelderbox, de handen en enkels vastgebonden en verpakt in tapijt en dekbed en een zak over zijn hoofd.
[..]
Dit alles in overweging genomen is de rechtbank van oordeel dat het feit zo ernstig is, dat alleen een forse gevangenisstraf in aanmerking komt. Gelet op de gruwelijkheid van de moord, die de rechtbank verdachte zeer zwaar aanrekent, legt de rechtbank, in afwijking van de eis van de officier van justitie, een gevangenisstraf op ter hoogte van 18 jaar.