weebly reliable statistics
Bastiaan Dank - Moordzaken
Bastiaan Dank

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
BastiaanDank2.jpg
 
Bastiaan Dank
Leeftijd 20 jaar
Datum 11 december 2011
Moordplaats Loon op Zand
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Roekeloos rijgedrag
Straf 1 maand
ECLI ECLI:NL:RBARN:2012:BY2733

In de nacht van zaterdag op zondag 11 december 2011 nemen vijf vrienden een taxi in Tilburg na een avondje stappen, om veilig thuis te komen. Zij stappen in de (illegale) taxi van een 23-jarige man. Bij Loon op Zand vliegt te taxi van de weg en botst tegen een boom. Bastiaan Dank komt daarbij om het leven. Enkele anderen raken gewond.


Verdachte

De taxichauffeur, een militair, wordt aangehouden. Hij blijkt te veel te hebben gedronken.


Uitspraak

Rechtbank Arnhem, 12 november 2012

Verdachte heeft, terwijl hij de verantwoordelijkheid op zich had genomen 5 voor hem onbekende jongemannen tegen betaling naar huis te brengen, zeer onvoorzichtig gereden. Hij verkeerde daarbij onder invloed van alcohol (met een alcoholgehalte van 435 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, bijna 5 maal de toegestane hoeveelheid van 88 µg/l) . Hierdoor is de door hem bestuurde auto - met zes inzittenden - meermalen tegen naast de weg gelegen bomen gebotst en uiteindelijk aan de rechterzijde van de weg achterwaarts tegen een verkeersbord en boom tot stilstand gekomen. Door het ongeval is één van de inzittenden, [dodelijk slachtoffer], op 20-jarige leeftijd om het leven gekomen. De dood van [dodelijk slachtoffer] heeft geleid tot onherstelbaar leed bij diens nabestaanden. Tijdens de terechtzitting van 29 oktober 2012 is hiervan onder meer tijdens het voorlezen van de schriftelijke slachtofferverklaring gebleken. Ook voor de andere inzittenden, vrienden van [dodelijk slachtoffer], moet het ongeval en de dood van hun vriend met wie ze terugreden na een uitgaansavond traumatisch zijn geweest. Zij mochten er op vertrouwen dat verdachte hen als “taxi” veilig naar huis zou brengen. Verdachte heeft dit vertrouwen met zijn rijgedrag en voorafgaande alcoholgebruik ernstig geschaad, met verschrikkelijke gevolgen. De militaire kamer rekent verdachte dit zwaar aan. Verdachte heeft, ook tijdens de terechtzitting, zijn oprechte spijt betuigd en laten zien dat het ongeval hem in hoge mate heeft aangegrepen.

Een grove verkeersfout zoals door verdachte begaan, onder invloed van alcohol, waarbij een dode te betreuren is, rechtvaardigt, zoals ook in de oriëntatiepunten van Landelijk Overleg van Voorzitters Strafsectoren (het LOVS) tot uitdrukking wordt gebracht een forse gevangenisstraf en een lange ontzegging van de rijbevoegdheid. In de voornoemde oriëntatiepunten wordt als uitgangspunt een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 3 jaren, genoemd. De militaire kamer weegt bij de beoordeling van welke vraag in deze specifieke zaak passend is, mee dat het, door verdachte natuurlijk allerminst gewilde of voorziene verkeersongeval en de gevolgen daarvan ook op hem een enorme psychische impact hebben gehad. Verdachte is niet eerder voor een feit als het onderhavige met justitie in aanraking geweest en recidive valt niet te verwachten (hetgeen onder meer blijkt uit voornoemde twee reclasseringsrapporten). Verdachte heeft ten gevolge van het verkeersongeval zijn baan bij Defensie verloren. Verdachte heeft zich zeer berouwvol getoond en verklaart open te staan voor contact met de nabestaanden van [dodelijk slachtoffer].


De militaire kamer veroordeelt een militair wegens overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994, terwijl het een ongeval betrof waarbij een ander werd gedood en de schuldige aan het ongeval onder invloed van alcohol was, tot een gevangenisstraf voor de duur van zeven maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren, daarnaast een werkstraf voor de duur van 240 uren en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 3 jaren.