weebly reliable statistics
Berend Smit - Moordzaken
Berend Smit

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
BerendSmit.jpg
 
Berend Smit
Leeftijd 55 jaar
Datum 4 november 2012
Moordplaats Dwingeloo
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 30 jaar & TBS*
ECLI ECLI:NL:RBNNE:2015:5389

Op zondag 4 november 2012 gaat de 55-jarige Berend Smit zijn twee hondjes uitlaten in natuurgebied Dwingelderveld. Hij rijdt daar omstreeks 14:30 uur met de auto naartoe, maar komt niet meer thuis.

De auto van Berend wordt de volgende dag aangetroffen op een carpoolplaats van de A28 bij Spier. Een van de hondjes wordt ook in de buurt gevonden. Het andere hondje komt de volgende dag zelf terug thuis, maar van Berend geen spoor.

Op woensdag wordt het levenloze lichaam van Berend gevonden in het Dwingelderveld. Hij is doodgeschoten.


Verdachte

Op 4 maart 2014 worden Admilson (29) en Marcos (28) Richter uit Hoogeveen door een arrestatieteam in hun woning(en) aangehouden op verdenking van de moord op Berend Smit en het echtpaar Veenendaal.


Uitspraak

Rechtbank Noord-Nederland, 24 november 2015

De bewezenverklaarde feiten rechtvaardigen op zich een zeer lange gevangenisstraf. Het gaat om twee moorden én een beroving met doodslag. Het gaat om de meest ernstige feiten die in het Wetboek van Strafrecht voorkomen. De maximumstraf voor deze feiten is een levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van maximaal 30 jaar. Op grond van artikel 10 lid 4 van het Wetboek van Strafrecht is de maximale tijdelijke gevangenisstraf die in dit geval voor deze drie feiten samen kan worden opgelegd ook 30 jaar. Verdachte wordt, zoals hierboven is uiteengezet, ondanks zijn voorgeschiedenis en persoonlijkheidsproblematiek volledig toerekeningsvatbaar geacht. De slachtoffers waren niets vermoedende burgers die vanwege financieel gewin om het leven zijn gebracht. Verdachte en zijn medeverdachte hebben met hun handelen onnoemelijk leed toegebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers. Leed dat door geen straftoemeting of schadevergoeding kan worden vergoed. Verdachte heeft het initiatief genomen en heeft zijn broer, medeverdachte, meegenomen in zijn plannen.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van dertig jaren en gelast dat verdachte ter beschikking zal worden gesteld en beveelt dat hij van overheidswege zal worden verpleegd.


* De broer krijgt 30 jaar zonder de TBS-maatregel.