weebly reliable statistics
Birçan Kaya - Moordzaken
Birçan Kaya

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Birçan Kaya
Leeftijd 14 jaar
Datum 9 augustus 2004
Moordplaats Eindhoven
Moordwijze Brand
Status Opgelost
Misdrijf Brandstichting*
Straf Levenslang
ECLI ECLI:NL:RBSHE:2005:AT3873

In de nacht van woensdag op donderdag 9 augustus 2004 steken meerdere personen een huis in de brand in de Jan Hollanderstraat te Eindhoven. Daarbij komen twee jongens om het leven. Het gaat om de 14-jarige Birçan Kaya en zijn 8-jarige broertje Baris Kaya.

Verdachte

Al snel na de brandstichting kan Sunil M, de buurman, worden aangehouden. Hij heeft opdracht gegeven aan enkele verslaafde vrienden om het huis in de brand te steken.

Uitspraak

Rechtbank 's-Hertogenbosch, 14 april 2005

Verdachte heeft tezamen en in vereniging met anderen brand gesticht in de woning van de familie [naam familie] aan de [adres] te Eindhoven. Ten tijde van het stichten van de brand wist verdachte dat het gezin [naam familie] in de woning lag te slapen. Mede door toedoen van de verdachte hebben 14-jarige [slachtoffer 1] en de 8-jarige [slachtoffer 2] op een verschrikkelijke wijze het leven verloren. De ouders moeten hun twee kinderen missen. Hun leven is hierdoor voorgoed beschadigd en getekend en deze last zullen zij voor altijd met zich mee moeten dragen. Ook de samenleving is door het gebeurde ernstig geschokt, niet alleen bij de familie en direct bij het gezin betrokkenen, maar ook in heel Eindhoven en ver daarbuiten is men diep ontdaan door deze tragedie.


De rechtbank veroordeelt verdachte ter zake daarvan tot een levenslange gevangenisstraf.

  • Veroordeling: Brandstichting;
    • Opzettelijk brand stichten, terwijl daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is.

Externe Links

Panorama-artikel