weebly reliable statistics
Gerard Lamers - Moordzaken
Gerard Lamers

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
GerardLamers.jpg
 
Gerard Lamers
Leeftijd 60 jaar
Datum 29 februari 2012
Vindplaats Oosterbeek
Moordwijze Verwurging
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 17 jaar
ECLI ECLI:NL:RBGEL:2013:1543

Op dinsdag 20 maart 2012 wordt in een vijver aan de Borsselenweg te Oosterbeek het lichaam gevonden van de 60-jarige Gerard Lamers. De handen en voeten van Gerard zijn bijeen gebonden.

Gerard was vermist sinds 1 maart 2012. Enkele dagen later werd zijn auto teruggevonden met de sleutel nog in het contact.

Verdachte

Op 24 juni 2013 maakt het OM bekend 22 jaar cel te eisen tegen een 46-jarige man uit Rheden. Het Openbaar Ministerie (OM) acht aangetoond dat het koppel van de klant af moest, omdat de klant de vrouw (nu 27) stalkte en chanteerde met haar prostitutiewerk toen zij wilde stoppen.

Uitspraak

Rechtbank Gelderland, 9 juli 2013

Verdachte heeft zich tezamen met een ander gedurende een avond en nacht schuldig gemaakt aan opzettelijke vrijheidsberoving van een man met wie zijn mededader een conflict had. De man werd daarbij onder schot gehouden, gekneveld en kreeg GHB toegediend. Terwijl het slachtoffer van zijn vrijheid was beroofd door verdachte en de medeverdachte, hebben ze nog geld gestolen uit de portemonnee van het slachtoffer. Verdachte en zijn mededader hebben met deze handelingen een ernstige inbreuk gemaakt op de vrijheid van [slachtoffer 1]. Zij hebben hem daarbij doodsangst aangejaagd en niet geschroomd hem door het maken van compromitterende foto’s en het toedienen van verdovende middelen te vernederen. Dat hun handelen was ingegeven doordat [slachtoffer 1] in toenemende mate een steeds ernstiger inbreuk maakte op de persoonlijke levenssfeer van de medeverdachte kan daaraan niet afdoen. Het feit dat verdachte en zijn mededader hebben gemeend in deze voor eigen rechter te kunnen spelen is een ernstige aantasting van de rechtsorde. De volgende ochtend hebben verdachte en zijn medeverdachte het slachtoffer in de kofferbak van de auto gelegd en is verdachte ermee gaan rondrijden. Op enig moment tijdens deze rit is het slachtoffer bijgekomen, waarna verdachte hem heeft gewurgd. Vervolgens heeft verdachte het lichaam van het slachtoffer in de auto laten liggen en de dag daarna heeft verdachte zich van het stoffelijk overschot ontdaan door dit in de een vijver in Oosterbeek te dumpen om aldus de sporen van het misdrijf te verdoezelen. Bijna drie weken later is het stoffelijk overschot van het slachtoffer bij toeval gevonden. Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig delict. Moord is één van de zwaarste delicten die het wetboek van Strafrecht kent. Hij heeft van het slachtoffer zijn meest waardevolle bezit – zijn leven – ontnomen. Verdachte heeft de nabestaanden van het slachtoffer zeer ernstig leed toegebracht. Dat [slachtoffer 1] zijn vriendin [medeverdachte] op intimiderende wijze meer en meer onder druk zette, kan nimmer een rechtvaardiging zijn voor het doden van die [slachtoffer 1]. Er stonden tal van mogelijkheden ter beschikking, zoals het bellen van de politie, om dit gedrag van [slachtoffer 1] te doen beëindigen. Verder heeft hij door het stoffelijk overschot van het slachtoffer te verbergen de nabestaanden van het slachtoffer lang in onzekerheid gehouden over de vraag wat er met hem is gebeurd. De rechtbank rekent ook dit verdachte zwaar aan. Verdachte had door te spreken aan de, naar de ervaring leert, bijna ondraaglijke onzekerheid van de nabestaanden een einde kunnen maken.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 17 jaren.