weebly reliable statistics
Jan Zuidema - Moordzaken
Jan Zuidema

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Jan Zuidema
Leeftijd 34 jaar
Datum 20 juni 2009
Moordplaats Groningen
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:GHLEE:2011:BP6617

Even na middernacht op 20 juni 2009 ontstaat er in Café Bina aan de Ripperdalaan te Groningen een vechtpartij. Daarbij wordt de 34-jarige Jan Zuidema ruim 10 maal met een mes gestoken, waardoor hij komt te overlijden.


Verdachten

Er worden vier mannen aangehouden die betrokken waren bij de vechtpartij waarbij Jan Zuidema om het leven kwam. Het zijn onder andere een 53-jarige Groninger en zijn 28-jarige zoon. De 28-jarige Groninger was jaren geleden neergestoken door Jan Zuiderma, waarvoor hij een celstraf van vier jaar had uitgezeten.


Uitspraak

Gerechtshof Leeuwarden, 3 maart 2011

Verdachte heeft tezamen met zijn zoon [mededader] [slachtoffer] van het leven beroofd. Toen [mededader] hem belde, nadat [mededader] had gevochten met [slachtoffer], heeft verdachte niet geaarzeld, maar is hij direct naar het café gegaan waar dit incident had plaatsgevonden. Verdachte is met zijn zoon het café binnengestormd naar het achtergedeelte waar [slachtoffer] zich bevond. Verdachte is onmiddellijk gaan slaan en schoppen, hij heeft [slachtoffer] kopstoten toegebracht en diens hoofd in een armklem genomen. Tijdens die confrontatie heeft de zoon vele malen ingestoken op [slachtoffer]. [slachtoffer] heeft geen schijn van kans gehad en is als het ware afgeslacht door vader en zoon.

De directe aanleiding voor de fatale handelingen van verdachte en zijn zoon is niet bekend, maar het is een feit dat [slachtoffer] enige jaren daarvoor tot zes jaren gevangenisstraf was veroordeeld voor een steekpartij waarbij de zoon van verdachte en een goede vriend van hem gewond zijn geraakt. [slachtoffer] had zijn straf uitgezeten en was weer op vrije voeten. Op 19 juni 2009 werd [mededader] in het café opnieuw met [slachtoffer] geconfronteerd. In plaats van een verdere confrontatie uit de weg te gaan, is [mededader] met twee vrienden gewelddadig geworden ten opzichte van [slachtoffer]. Het lijkt erop dat dit incident in het café, voordat verdachte daar aanwezig was, de opmaat is geweest voor hetgeen daarop is gevolgd en waarbij [slachtoffer] het leven heeft gelaten.

De gruwelijke, meedogenloze wijze waarop [slachtoffer], ondanks diens geschreeuw, om het leven is gebracht, getuigt van het ontbreken van elke vorm van respect voor diens leven. Verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen en geen enkele vorm van spijt of berouw betuigd. Hij heeft zich (grotendeels) gehuld in stilzwijgen.


Het hof veroordeelt verdachte [verdachte] tot gevangenisstraf voor de duur van tien jaren