weebly reliable statistics
Jan van Ommen - Moordzaken
Jan van Ommen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Jan van Ommen
Leeftijd 50 jaar
Datum 11 juli 2007
Moordplaats Oosterhout
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 10 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:RBARN:2008:BC2466

De 28-jarige Arwen B. heeft op 8 juli 2007 een advertentie geplaatst op de website speurders.nl waarin zij aangaf een man te zoeken om met haar een SM-spel te spelen. Jan van Ommen heeft op deze advertentie gereageerd, en naar aanleiding hiervan heeft Arwen op 11 juli 2007, omstreeks 14:00 uur, Jan op station Elst ontmoet en hem in haar auto meegenomen naar haar woning in Oosterhout.


Op 11 juli 2007 werd door Arwen om 19:22 uur de 112-alarmcentrale gebeld en gemeld dat zij in haar woning te Oosterhout een man had neergestoken. Politieagenten die ter plaatse kwamen troffen in de woonkamer van verdachte’s woning Arwen aan. Zij zagen het dode lichaam van een man in haar woning liggen, in de deuropening naar de bijkeuken. Nader onderzoek wees uit dat het de 50-jarige Jan van Ommen betrof. Arwen heeft verklaard Jan steek- en snijwonden met een mes te hebben toegebracht. In de woning in de nabijheid van Jan is een bebloed mes aangetroffen.


Verdachte

De politie doorzoekt het huis, en neemt Arwen's computer in beslag. In het huis wordt een notitieboekje aangetroffen, met een "moord-boodschappenlijstje". Arwen heeft bij de politie verklaard dat ze in de maanden voorafgaand aan 11 juli 2007 dingen heeft gekocht en plannen heeft gemaakt voor moord. Zo verklaart zij onder meer ammoniak, messen en vuilniszakken te hebben gekocht. In de woning zijn ook een groot aantal van deze goederen, zoals handschoenen, pruiken, tape, handboeien, een knuppel en ammoniak aangetroffen.

Ook is vastgesteld dat vanaf mei 2007 op internet informatie is geraadpleegd, dan wel is gezocht naar informatie, over onder meer pruiken, bleekloog/bleekwater , plastic en zeil . Voorts blijkt dat door middel van deze computer de website ‘www.totse.com’ is bezocht en dat vanaf juni 2007 het bezoek aan deze website is geïntensiveerd. Op deze website wordt informatie verstrekt over misdrijven en hoe deze het beste uitgevoerd kunnen worden. Arwen heeft verklaard dat ze op internet heeft gezocht op de woorden misdaad, moord en assassin en dat ze de site ‘www.Totse.com’ geraadpleegd heeft.

Ook nadat Jan is overleden heeft Arwen maatregelen getroffen om ontdekking te voorkomen. Verdachte heeft getracht sporen uit te wissen door computerbestanden te wissen, papiersnippers door het toilet te spoelen en een bloedvlek schoon te maken.


Advertentie van Arwen B.

Ik ben een jonge dominante forse meid die graag mannen ontvoert zodat ik een lekker spel met ze kan spelen. Woon rond Arnhem/Nijmegen en kan ergens afspreken (parkeerplaats). Dan kom ik en blinddoek en bind je vast en stop je in mijn auto en neem je lekker mee naar mijn huis. Daar kunnen we allerlei spannende spelletjes doen. Eventueel kan ik ook bij jouw langskomen, maar dan wens ik wel een eigen huis met privacy zodat we lekker ons gang kunnen gaan. Ik heb het liefst mannen met een goede baan (pak) want dat geeft een extra kick om te domineren. (slappelingen is geen uitdaging).

Uitspraak

Rechtbank Arnhem, 23 januari 2008

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan moord, het zwaarste commune delict dat het Wetboek van Strafrecht kent. Verdachte heeft een medemens op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Met haar daad heeft verdachte het slachtoffer diens meest waardevolle bezit – zijn leven – ontnomen en heeft zij onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. Door deze moord is de rechtsorde ernstig geschokt.

Verdachte heeft verklaard dat zij al heel lang een fascinatie voor geweld en misdaad had. Naar eigen zeggen heeft ze vanuit die fascinatie plannen gemaakt voor het plegen van een moord. Hoewel verdachte hier kennelijk vaak in fantasieën mee bezig was, heeft ze uiteindelijk een concreet plan uitgewerkt, waarbij ze een willekeurig slachtoffer onder valse voorwendselen naar haar woning heeft meegenomen en onder dreiging van een mes zijn pincode heeft ontfutseld.

Vervolgens heeft verdachte het slachtoffer in de woning achtervolgd en met kracht meerdere diepe steekwonden, in ondermeer diens rug, toegebracht en zijn keel doorgesneden terwijl het slachtoffer op dat moment beperkt was in zijn bewegingsvrijheid doordat een hand achter zijn rug was vastgemaakt met een handboei. Verdachte heeft het slachtoffer dood laten bloeden en daarna de handboei verwijderd. Ook heeft ze getracht diverse andere sporen uit te wissen om aldus de voorbedachte raad te verhullen.

Verdachte is, door aldus het delict voor te bereiden en te plannen en achteraf sporen te wissen, zeer berekenend te werk gegaan. Hierbij gaat de rechtbank er vanuit dat het uiteindelijke motief van verdachte met name financieel was. Ook bij de drie overige bewezenverklaarde feiten heeft verdachte gehandeld uit financiële motieven. De rechtbank rekent haar dit alles zwaar aan en zal dit tot uitdrukking brengen in de op te leggen straf.


De rechtbank veroordeelt verdachte wegens het bewezenverklaarde tot een gevangenisstraf voor de duur van tien (10) jaren en gelast dat veroordeelde ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat zij van overheidswege zal worden verpleegd.