weebly reliable statistics
Jelle de Baat - Moordzaken
Jelle de Baat

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Politie.jpg
 
Jelle de Baat
Leeftijd 19 jaar
Datum 12 januari 2011
Moordplaats Hollandsche Rading
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 18 jaar
LJN BZ8511

Op woensdag 12 januari 2011 vindt een wandelaar het ontzielde lichaam van de 19-jarige Jelle de Baat bij een talud langs de Lambert Veenspad te Hollandsche Rading. Hij is doodgeschoten.

Jelle werd al sinds 2010 bedreigd met de dood als hij geen geld aan zijn afpersers zou betalen.

Verdachten

Er worden drie verdachten aangehouden. Een van hen, Joshua B., wordt berecht.

Uitspraak

Rechtbank Almelo, 10 februari 2012 Verdachte heeft op geen enkele manier respect getoond voor het leven van [slachtoffer 1], en heeft, door [slachtoffer 1] van het leven te beroven, de nabestaanden van [slachtoffer 1] onherstelbaar leed en verdriet gebracht. Het spreekt voor zich dat dit misdrijf een enorme schok teweeg heeft gebracht bij de nabestaanden. Voor de nabestaanden moet het bijzonder moeilijk zijn een dergelijk zwaar verlies te dragen, hetgeen ook blijkt uit de slachtofferverklaring die de vader van [slachtoffer 1] ter terechtzitting heeft voorgelezen.

Ook voor [slachtoffer 2] moet het gebeurde zeer traumatiserend geweest zijn. Naast het feit dat zijzelf ook gegijzeld is, is geslagen met het vuurwapen en onder schot is gehouden, is zij ook haar vriend kwijtgeraakt. Aangenomen mag worden dat [slachtoffer 2] door deze gebeurtenissen nog geruime tijd onder de psychische gevolgen die dit met zich mee heeft gebracht, zal lijden. In haar schriftelijke slachtofferverklaring heeft zij onder andere aangegeven onder behandeling te zijn van een traumapsycholoog.

Naast het verdriet dat verdachte de nabestaanden heeft aangedaan, brengen feiten zoals onderhavige bij de burgers in het algemeen angstgevoelens en gevoelens van onveiligheid teweeg. Niet voor niets is de strafdreiging voor de aan verdachte verweten strafbare feiten levenslange gevangenisstraf.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 20 (twintig) jaren.

Hoger Beroep

De verdachte gaat in hoger beroep en wordt door het gerechtshof in Arhem veroordeeld tot 18 jaar cel.

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een aantal zeer ernstige strafbare feiten, waaronder moord. Moord is één van de ernstigste delicten die de Nederlandse strafwetgeving kent en rechtvaardigt op zichzelf, naar zijn aard en ernst, een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Echter, alles afwegende en daarbij vooral gelet op de jeugdige leeftijd van verdachte en (in mindere mate) de druk die is uitgegaan van de bestuurder, komt het hof tot het oordeel dat de door de rechtbank opgelegde en door de advocaat-generaal gevorderde straf enige matiging behoeft. De op te leggen straf doet recht aan de ernst van de feiten en de persoon van de verdachte, zoals van één en ander is gebleken naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting.

Veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 (achttien) jaren.