weebly reliable statistics
Laurens Fritz - Moordzaken
Laurens Fritz

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
LaurensFritz2.jpg
 
Laurens Fritz
Leeftijd 30 jaar
Datum 9 september 2011
Moordplaats Herkenbosch
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2013:3791

Sinds vrijdag 9 september 2011 wordt de 30-jarige Laurens Fritz vermist. Hij is voor het laatst gezien op bungalowpark Reewoude in Herkenbosch. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.

Op woensdag 16 november 2011 wordt het lichaam van Laurens gevonden nabij de plek waar hij als laatst is gezien.

Verdachte

De politie heeft dinsdag 1 november omstreeks 07.00 uur een 47-jarige man uit Herkenbosch aangehouden op verdenking van moord c.q. doodslag dan wel opzettelijke vrijheidsberoving op/van de sinds 9 september vermiste Laurens Fritz. De politie heeft Laurens Fritz nog niet aangetroffen maar houdt er wel ernstig rekening mee dat Fritz door een misdrijf om het leven is gekomen. Het onderzoek heeft aanwijzingen in die richting opgeleverd.

Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 20 augustus 2013

Verdachte heeft op 9 september 2011, in zijn woning, op zeer gewelddadige wijze een einde gemaakt aan het leven van de 30-jarige [slachtoffer], een man die midden in het leven stond. Vervolgens heeft verdachte het ontzielde lichaam van [slachtoffer] begraven in het maïsveld achter zijn woning. De grafkuil met daarin het stoffelijk overschot van [slachtoffer] werd echter pas op 16 november 2011 bij toeval aangetroffen, hetgeen ervoor heeft gezorgd dat de nabestaanden van [slachtoffer] gedurende een periode van ruim twee maanden in onzekerheid hebben moeten leven over de vraag of [slachtoffer] nog in leven was. Anders dan de advocaat-generaal en anders dan de rechtbank is het hof van oordeel, dat de verdachte niet mag worden verweten dat hij ter terechtzitting gebruik heeft gemaakt van zijn recht om te zwijgen, ook al heeft dit er toe geleid dat de nabestaanden van het slachtoffer tot op de dag van vandaag in onzekerheid zijn blijven verkeren over wat zich precies heeft afgespeeld. Het hof rekent het de verdachte daarentegen wel, in strafverzwarende zin, aan dat hij het lijk van zijn slachtoffer in een maïsveld heeft begraven, waardoor het pas geruime tijd later kon worden teruggevonden. Verdachte heeft met zijn handelen de familie en naaste omgeving van het slachtoffer onherstelbaar leed toegebracht, zoals onder meer is gebleken uit hetgeen [moeder slachtoffer] en [broer slachtoffer] ter terechtzitting in hoger beroep naar voren hebben gebracht. Daarnaast zijn gewelddadige delicten als de onderhavige, te weten doodslag, feiten waardoor de rechtsorde zeer ernstig wordt geschokt en die in de maatschappij gevoelens van onrust en onveiligheid te weeg brengen.

Het hof houdt bij de bepaling van de op te leggen straf in strafverzwarende zin rekening met de omstandigheden dat een relatief klein financieel conflict voor de verdachte blijkbaar de aanleiding was om [slachtoffer] van het leven te beroven alsmede met de berekenende wijze waarop verdachte heeft gehandeld. Immers, verdachte heeft [slachtoffer] op gewelddadige wijze in zijn woning om het leven gebracht, daarna het lichaam van [slachtoffer] in een maïsveld begraven en vervolgens getracht de sporen van de gewelddadigheden die in zijn woning hadden plaatsgevonden uit te wissen.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren.