weebly reliable statistics
Leen van Groningen - Moordzaken
Leen van Groningen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
LeenvanGroningen.jpg
 
Leen van Groningen
Leeftijd 81 jaar
Datum 9 februari 2012
Moordplaats Capelle aan den IJssel
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Mishandeling met de dood ten gevolge
Straf 11 jaar
ECLI ECLI:NL:RBROT:2013:BZ5546

Op maandag 9 februari 2012 raakt de 81-jarige Leen van Groningen zwaargewond tijdens een overval op zijn woning. Hulpdiensten proberen het leven van Leen te redden, maar dit is helaas tevergeefs; Leen overlijdt nog dezelfde dag aan zijn verwondingen.


Verdachte

Op het moment van schrijven is er één verdachte aangehouden. Het betreft een dan 20-jarige man uit Rotterdam. Hij zit nog altijd vast.


Rechtszaak

Rechtbank Rotterdam, 26 maart 2013

De verdachte heeft om een grote schuldenlast het hoofd te bieden, het plan opgevat om te gaan inbreken in de woning van een 81-jarige man. Nadat hij daartoe samen met zijn medeverdachte gedurende een langere periode de nodige voorbereidingen had getroffen en voorafgaand aan de woninginbraak de sleutel van de betreffende woning had ontvreemd bij een thuiszorginstelling, heeft hij zijn plan tot uitvoering gebracht. Eenmaal in de woning heeft hij de woning doorzocht en is hij op enig moment betrapt door het slachtoffer. Daarna is het tot een worsteling gekomen en heeft hij het slachtoffer fors letsel toegebracht. Het slachtoffer is uiteindelijk ten gevolge van het handelen van de verdachte overleden. Dit is een zeer ernstig feit. De rechtbank acht het daarbij uiterst kwalijk dat de verdachte op een weloverwogen manier tot de inbraak is gekomen. Hij heeft daarvoor informatie verzameld en wist op basis daarvan dat het slachtoffer zeer kwetsbaar was, te weten een oude, licht dementerende en alleenstaande man, die zeer afgelegen woonde. De verdachte heeft het slachtoffer door zijn daad het meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven, ontnomen en heeft bovendien groot en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. Een dergelijk vergrijp veroorzaakt gevoelens van afschuw, onveiligheid en grote onrust in de samenleving, niet in de laatste plaats bij ouderen.

Hoewel vermoedelijk geen enkele straf het leed van de nabestaanden van het overleden slachtoffer kan verzachten, kan op dergelijke feiten niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf van zeer aanzienlijke duur. De rechtbank heeft bij het bepalen daarvan ermee rekening te houden, dat niet bewezen is dat de verdachte de dood van het bejaarde slachtoffer opzettelijk heeft veroorzaakt, maar kan anderzijds de ogen niet sluiten voor de hiervoor beschreven weloverwogen en lafhartige wijze waarop de verdachte tot zijn daden is gekomen en de catastrofale gevolgen die hij heeft veroorzaakt.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 11 (elf) jaar.