weebly reliable statistics
Marian van Lin - Moordzaken
Marian van Lin

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
MarianvanLin.jpg
 
Marian van Lin
Leeftijd 57 jaar
Datum 29 augustus 2008
Moordplaats Venlo
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 6 jaar en TBS
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2009:BK7939

De 57-jarige Marian van Lin en haar evenoude ex-vriend hebben de avond van donderdag 28 augustus gezellig bij elkaar gezeten en samen naar een Duitse film gekeken. Op dat moment waren er geen spanningen tussen hen. Na afloop van de film, het was inmiddels middernacht, begon Marian een gesprek over hun verleden en hun relatie van toen. Het werd haar ex te veel toen Marian over de kanker van zijn ex-vrouw begon te praten. De ex barstte in huilen uit en Marian lachte hem, volgens de man uit. Ze zei tegen hem dat grote mensen hier niet over huilden, aldus de ex-vriend. Op dat moment voelde hij het mes in het klapvakje aan de buitenkant van zijn jas zitten. Hij werd steeds kwader en kwader en pakte in een reflex het mes. Hij stak Marian onderhands met het mes in haar onderbuik. Naar zijn gevoel bleef Marian nog lachen. Er ontstond een worsteling en zij belandden samen op de grond. Hij lag bovenop Marian. De ex-vriend heeft zijn hand op haar mond geduwd, zodat ze niet meer lachte, en heeft met het mes gezwaaid. Toen de ex opstond en haar naam riep, zag hij dat het mes in haar borst stak. Hij had op het mes gelegen. Hij heeft het mes uit haar getrokken en in zijn jas gestopt. Hij heeft nog een paar keer haar naam geroepen, maar kreeg geen antwoord.

  • Dit is het verhaal zoals de ex-vriend van Marian tegen de politie heeft verklaard. Het enige uit dit verhaal dat werkelijk een feit is, is dat de man Marian heeft doodgestoken. Wat er werkelijk aan vooraf gegaan is, is voor de rechtbank niet te achterhalen.


Dader

Ondanks een behoorlijk rechercheteam van dertig personen had de politie in eerste instantie geen idee wie er achter het misdrijf zat.

Op dinsdag 23 september 2008 wordt de ex-vriend van Marian aangehouden. Reeds twee dagen later legt de man een bekentenis af. Hij heeft het moordwapen weggegooit onderweg naar huis, de dag dat hij Marian had vermoord.Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 29 december 2009

Als bijzondere omstandigheden die in dit geval strafverhogend werken heeft het hof het volgende in aanmerking genomen.

  • De verdachte heeft een 57-jarige vrouw in haar eigen woning op uiterst grove wijze - zonder enige noemenswaardige aanleiding - om het leven gebracht.
  • De dochter van het slachtoffer alsmede haar vijfjarige zoontje hebben hun moeder

respectievelijk oma badend in het bloed aangetroffen, hetgeen een extra traumatische ervaring is die hen het hele leven lang zal bijblijven.

  • Het slachtoffer heeft zich, blijkens de talrijke snijletsels aan haar handen, die volgens eerdergenoemd pathologisch onderzoek goed kunnen passen bij afweer, kennelijk heftig verzet. Bovendien valt uit de wijze waarop de verdachte het bewezen verklaarde heeft begaan, zoals daarvan uit genoemde bewijsmiddelen blijkt, dat het slachtoffer in grote doodsangst moet hebben verkeerd.

Als omstandigheid die strafverminderend werkt heeft het hof in aanmerking genomen dat genoemde gedragsdeskundigen, die over verdachte hebben gerapporteerd, hebben geconcludeerd dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

De omstandigheid dat de verdachte nog niet eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen, acht het hof gelet op de aard van het bewezen verklaarde geen strafverminderende omstandigheid. Indien sprake zou zijn geweest van geweldsrecidive zou dit veeleer als een strafverhogende omstandigheid hebben gegolden.

Het hof veroordeelt verdachte tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de tijd van 6 jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld.