weebly reliable statistics
Marie-José Mullens - Moordzaken
Marie-José Mullens

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
MarieMullens.jpg
 
Marie-José Mullens
Leeftijd 56 jaar
Datum 15 mei 2009
Moordplaats Spaubeek
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 15 jaar

Marie-José Mullens werkte als lerares en mentor op de VMBO-afdeling van het Maastrichtse Bonnefantencollege. Ze was erg geliefd. Hoewel ze streng kon zijn, stond ze vooral bekend om haar sociaalvoelendheid. Zowel met betrekking tot haar leerlingen als voor mensen buiten de school. Toen ze overleed, was ze alleenstaand. Maar ze had wel een aantal relaties achter de rug. Eén van die relaties was beëindigd toen de man overleed. En het is kenmerkend voor Marie-José dat ze na het overlijden van deze man de zorg voor zijn moeder op zich had genomen. Iets wat die moeder zeer waardeerde.


Op vrijdag 15 mei, rond 07.00 uur, wordt de 56-jarige lerares Marie-José vermoord gevonden in haar huis. Het stoffelijk overschot van Marie-José Mullens wordt gevonden door de brandweer die bezig is de brand te blussen die op dat moment in Marie-José's huis woedt. Uit het politieonderzoek blijkt dat Marie-José niet als gevolg van de brand overleden is, maar dat zij met geweld om het leven is gebracht. De recherche stuit in haar onderzoek op een aantal merkwaardige zaken die onder andere te maken hebben met de auto van het slachtoffer.


Autopsie
<spoiler>Er is forensisch medisch onderzoek aan het lichaam van het [slachtoffer] verricht. Uit dit onderzoek volgt dat het [slachtoffer] zeer ernstig letsel aan onder meer haar aangezicht, hoofd en rug was toegebracht door middel van een hard (kantig) voorwerp. Gelet op de aard van het letsel van het [slachtoffer] komt L.J.H. van Hooren, forensisch arts, tot de conclusie dat het letsel van het [slachtoffer] aan de rug is ontstaan door stomp mechanisch lokaal geweld met één en hetzelfde semi-cilindrische voorwerp. Volgens Van Hooren voldoet een breekijzer aan deze kwalificatie. Gelet op het letsel aan de rug van [slachtoffer] concludeert hij voorts dat het [slachtoffer] vijf maal met dit voorwerp op haar rug is geslagen. De letsels aan het hoofd van het [slachtoffer] zijn volgens Van Hooren ontstaan door in ieder geval twee slagen, maar meer slagen zijn niet uit te sluiten. De rechtbank leidt uit het voorgaande af dat het [slachtoffer] minstens zeven maal met een breekijzer of een daarop gelijkend voorwerp is geslagen. [broer van slachtoffer] heeft verklaard dat de auto van zijn zus, een [merk auto], niet meer voor haar woning stond in de vroege ochtend van 15 mei 2009. Deze auto werd diezelfde dag nog teruggevonden op de [K.laan] te Spaubeek. In deze auto werd een breekijzer aangetroffen. Uit forensisch onderzoek aan dit breekijzer volgt dat op het spijkertrekkersdeel van dit breekijzer bloedsporen zichtbaar waren. Het uit deze sporen verkregen onvolledige DNA-profiel matcht met het DNA-profiel van het [slachtoffer]. De kans dat een willekeurig gekozen vrouw een DNA-profiel heeft dat matcht met het onvolledige DNA-profiel van het bloed in deze bemonsteringen is kleiner dan één op één miljard. Op het breekijzer werden bovendien witte verfdeeltjes aangetroffen. Tijdens forensisch medisch onderzoek werden witte verfdeeltjes in het oog van het [slachtoffer] aangetroffen. Al deze witte verfdeeltjes zijn onderworpen aan een verfvergelijkend onderzoek, waarvan de bevindingen hiervoor reeds onder paragraaf 4.5 zijn weergegeven. De rechtbank leidt uit de conclusies van dit onderzoek en op grond van de bevindingen van de politie aan de voor- en zijdeur van de woning van het [slachtoffer] af, dat het breekijzer dat is aangetroffen in de auto van het [slachtoffer] ook daadwerkelijk het breekijzer is waarmee niet alleen de zijdeur van de woning van het [slachtoffer] is geforceerd, maar waarmee tevens zwaar lichamelijk letsel aan het [slachtoffer] is toegebracht. </spoiler>


Daders

In het onderzoek naar de dood van de 56-jarige docente Marie-Jose Mullens zijn twee mannen aangehouden. Het zijn een 41-jarige man uit Geleen en een 25-jarige inwoner van Sittard. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de docente. Dit heeft het openbaar ministerie in Maastricht maandagochtend bekend gemaakt.


Uitspraak

Rechtbank Maastricht, 23 november 2010

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan de gekwalificeerde doodslag op Marie-José Mullens. Tijdens de nachtelijke uren heeft verdachte zich de toegang verschaft tot de woning van Marie-José Mullens, terwijl Marie-José Mullens zich in haar woning bevond. De rechtbank rekent het verdachte zeer zwaar aan dat hij op Marie-José Mullens in haar eigen woning excessief geweld heeft toegepast met de dood van Marie-José Mullens als gevolg, aangezien de woning bij uitstek de plek is waar de bewoner/bewoonster zich veilig zou moeten kunnen wanen. Verdachte heeft bij het plegen van dit feit enkel en alleen zijn zucht naar financieel gewin voor ogen gehad. Verdachte heeft koelbloedig de autosleutel van Marie-José Mullens meegenomen, Marie-José Mullens aan haar lot overlatend. Ook dit rekent de rechtbank verdachte zeer zwaar aan.

Gekwalificeerde doodslag is een van de ernstigste delicten uit het Wetboek van Strafrecht. De ernst van het feit wordt versterkt door het buitengewoon excessieve geweld dat verdachte heeft toegepast.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 15 jaren.

Hoger beroep

De (inmiddels 44-jaar oude) Rahlali K. ging in hoger beroep tegen het vonnis. In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie 25 jaar cel. Op 20 december 2012 wordt hij veroordeeld tot 20 jaar cel wegens gekwalificeerde doodslag (LJN: BY6981). Hierbij houdt het gerechtshof rekening met het feit dat de dader voortvluchtig was en nog in de proeftijd van een nader misdrijf zat.