weebly reliable statistics
Mohamed Benbouker - Moordzaken
Mohamed Benbouker

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
MohamedBenbouker.jpg
 
Mohamed Benbouker
Leeftijd 34 jaar
Datum 20 december 2011
Moordplaats Landsmeer
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 20 jaar, 12 jaar & 10 jaar.
ECLI ECLI:NL:RBNHO:2014:6284

Op donderdag 19 januari 2012 wordt het lichaam van de 34-jarige Mohamed Benbouker gevonden in het water van het Noord-Hollandskanaal in Landsmeer. Hij blijkt te zijn doodgeschoten.

De politie vermoedt dat Mohamed is omgekomen bij het schietincident in Purmerland waarbij Arjan Kools en Maurice Bouhuys om het leven kwamen.


Verdachte

Op 22 februari is een 45-jarige verdachte uit Purmerend aangehouden voor de drievoudige moord. Hij zit op moment van schrijven nog steeds vast.

Uitspraak

Rechtbank Noord-Holland, 17 juni 2014

Verdachte heeft, nadat op 20 december 2011 in zijn bijzijn [slachtoffer 1] van het leven was beroofd, [medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] geattendeerd op de aanwezigheid van [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3], die verderop stonden. Verdachte heeft [medeverdachte 2], [medeverdachte 3] en [medeverdachte 4] de weg gewezen naar het Burgtpad. Verdachte heeft hiermee een essentiële en initiërende rol vervuld in de gepleegde moorden op [slachtoffer 3] en [slachtoffer 2]. Zonder voornoemd handelen van verdachte hadden de schutters namelijk niet geweten van de aanwezigheid van [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] in de nabije omgeving en de exacte plaats waar zij zich bevonden, en zouden de moorden niet hebben plaatsgevonden. Ook was er, buiten het belang voor verdachte, geen motief voor zijn medeverdachten om [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] te vermoorden, nu zij [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] zelf niet kenden. De rechtbank neemt verdachte zijn rol ten zeerste kwalijk. Aldus heeft verdachte zich met zijn medeverdachten schuldig gemaakt aan het medeplegen van de moord op [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3]. Daarnaast heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan overtreding van de Opiumwet gedurende een langere periode, hetgeen een winstgevende bezigheid is geweest en waarvoor verdachte eerder is veroordeeld. De moord op [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] betekent een schending van het hoogste rechtsgoed dat in onze rechtsorde bescherming geniet, namelijk het menselijk leven. Verdachte heeft daarmee onomkeerbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. Het spreekt voor zich dat hierop in beginsel niet anders dan met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur kan worden gereageerd. De gewelddadigheden en de daaruit voortvloeiende dood van [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] hebben groot persoonlijk leed teweeggebracht voor hun families. Dit is onder meer tot uitdrukking gekomen in de (schriftelijke) slachtofferverklaringen van de moeder, zus en partner van [slachtoffer 2] en de zus van [slachtoffer 3]. De rechtbank is zich ook bewust dat vermoedelijk geen enkele straf voldoende recht zal doen aan het leed van de familieleden, al was het alleen maar omdat ze daarmee hun overleden dierbaren niet terug krijgen.


Hoger beroep volgt.