weebly reliable statistics
Mohammadi Seyah - Moordzaken
Mohammadi Seyah

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
MohammadiSeyah.jpg
 
Mohammadi Seyah
Leeftijd 56 jaar
Datum 14 oktober 2008
Moordplaats Zwolle
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf Geen; Noodweer
ECLI ECLI:NL:RBZLY:2009:BJ5681

De 55-jarige Mhamed S. heeft in de vroege ochtend van 14 oktober 2008 zijn broer, de 56-jarige Mohammadi Seyah, in de badkamer van diens woning aan de Molenweg te Zwolle met een mes doodgestoken na een ruzie.

Zoals altijd ging die ruzie over de familie en de erfenis. Mohammadi begon Mhamed uit te schelden en gaf hem er de schuld van dat de erfenis niet geregeld was. Mhamed zei dat hij daar niets mee te maken had en dat Mohammadi naar Marokko moest gaan, als hij zijn geld wilde hebben. Mohammadi werd steeds bozer. Hij had bier en jenever gedronken, hasj gerookt en medicijnen gebruikt. Toen Mhamed vervolgens de woning wilde verlaten, ging hij naar de badkamer om zijn toilettas met scheerspullen te pakken. De toilettas stond op de grond. Mhamed bukte zich om de toilettas te pakken. Toen hij zich met de toilettas in zijn hand weer omdraaide, sloeg Mohammadi de toilettas uit zijn hand, waardoor alles over de vloer ging. Mhamed zag toen dat het slachtoffer een mes in zijn hand had, dat op hem was gericht. Mohammadi zei: “Je gaat in een doos naar Marokko.” Daarmee werd een lijkkist bedoeld. Mhamed probeerde Mohammadi te kalmeren, maar op dat moment was het mes enkele millimeters van zijn keel verwijderd. De ogen van het slachtoffer stonden wijd open. Volgens Mhamed was Mohammadi op dat moment zijn verstand kwijt. Mhamed concentreerde zich toen op het mes. Hij pakte zo snel hij kon met twee handen de hand van Mohammadi waar het mes in zat. Het mes viel uiteindelijk in de wasbak. Er volgde een korte worsteling, waarbij Mhamed zijn broer van zich af duwde. Mhamed pakte vervolgens het mes om Mohammadi af te schrikken. Niettemin stormde Mohammadi als een beest op Mhamed af. Daarop heeft Mhamed zijn broer in de linker schouder gestoken, om hem te waarschuwen en hem pijn te doen. Mohammadi kwam opnieuw op Mhamed af. Toen heeft Mhamed hem nogmaals in zijn romp gestoken.


Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 20 augustus 2009

De rechtbank acht aannemelijk dat de gedragingen van verdachte het onmiddellijk gevolg zijn geweest van een hevige gemoedsbeweging, als gevolg van de dreigende aanranding door het slachtoffer op het lichaam van verdachte. Ondanks de aanwezigheid van het mes in handen van verdachte, bleef het slachtoffer op zeer agressieve wijze op hem afkomen; dit in een zeer kleine badkamer, waarbij het slachtoffer de uitgang voor verdachte versperde. Het mes bleef daarbij ook binnen bereik van het slachtoffer – mede gezien de kleine oppervlakte van de ruimte waar alles zich afspeelde en waaruit verdachte niet kon ontvluchten -, terwijl het slachtoffer verdachte kort daarvoor met datzelfde mes al had bedreigd. Het toedienen van een enkele messteek had het slachtoffer niet kunnen afstoppen. De rechtbank acht het aannemelijk dat verdachte onder de gegeven omstandigheden – zoals hij zelf ook heeft verklaard – heeft gemeend geen keus te hebben en dat het een kwestie was van “hij of ik”. De rechtbank acht het aannemelijk dat verdachte in doodsnood ettelijke keren heeft gestoken.


De rechtbank ontslaat de verdachte van alle rechtsvervolging.