weebly reliable statistics
Murat Zararsiz - Moordzaken
Murat Zararsiz

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
MuratZararsiz.jpg
 
Murat Zararsiz
Leeftijd 38 jaar
Datum 25 oktober 2012
Moordplaats Delft
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 9 jaar
ECLI Onbekend

Op donderdag 25 oktober 2012 vindt omstreeks 18:40 uur in de Cesar Franckstraat te Delft een schietpartij plaats. Opgeroepen agenten vinden daar voor een woning de 38-jarige Murat Zararsiz. Murat wordt zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht waar hij nog diezelfde avond komt te overlijden.


Verdachte

De politie zoekt met een helicopter naar de dader. Ook wordt er in een woning in die Cesar Franckstraat een inval gedaan omdat politie vermoedt dat de dader zich daar schuil houdt. Er werd niemand in de woning aangetroffen.


Uitspraak

Den Haag , 22-7-2014

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 22 juli 2014 de 43-jarige Jack B. in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar celstraf. Het hof acht bewezen dat de verdachte op 25 oktober 2012 een man heeft doodgeschoten op de galerij van een flatgebouw aan de Cesar Franckstraat in Delft. De rechtbank had in eerste aanleg dezelfde gevangenisstraf opgelegd.

Het hof is, net als de rechtbank, van oordeel dat de verdachte deze daad opzettelijk heeft gepleegd. Door met een geladen pistool in de broeksband naar de voordeur te gaan, dit pistool te trekken en door te laden, en vervolgens op korte afstand op het slachtoffer te richten en gericht te houden heeft de verdachte welbewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij bij de daaropvolgende worsteling het slachtoffer met het pistool dodelijk zou verwonden. Dan is er geen sprake van een ongeluk.

Ook vindt het hof dat het niet ging om zelfverdediging. Het hof acht de verklaring van de verdachte, dat hij een ‘schietbeweging’ heeft gezien bij het slachtoffer en dat hij daarom het pistool heeft getrokken, niet aannemelijk. Het slachtoffer had geen vuurwapen bij zich en de verdachte heeft wisselende verklaringen afgelegd over de gebeurtenissen die niet overeenkomen met verklaringen van getuigen. Het slachtoffer is door een dumdumkogel in de buik geraakt en in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

De achtergrond van de schietpartij was, volgens de verdachte, een ruzie over geld in verband met een eerdere diefstal van hennep. Die zou hem ten onrechte in de schoenen zijn geschoven. Hij zou aan het slachtoffer geld hebben moeten betalen.

Behalve voor de doodslag is de verdachte veroordeeld voor het bezit van andere wapens en het op zijn vlucht doorrijden na een ongeval. Het Openbaar Ministerie had elf jaar gevangenisstraf geëist. Het hof vond de geëiste straf van elf jaar te hoog, mede gelet op straffen die in vergelijkbare gevallen doorgaans worden opgelegd.


De uitspraak is niet meer online te vinden.