weebly reliable statistics
Nathalie Weinreder - Moordzaken
Nathalie Weinreder

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
NathalieWeinreder.jpg
 
Nathalie Weinreder
Leeftijd 23 jaar
Datum 12 december 2010
Moordplaats Almelo
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:GHARL:2014:6185

Op zondag 12 december 2010 krijgen de ouders van de 23-jarige Nathalie Weinreder een naar gevoel en besluiten om poolshoogte te nemen bij de woning van Nathalie. Zij gaan naar haar huis aan de Brederostraat te Almelo. Binnen treffen zij het levenloze lichaam van hun dochter.


Verdachte

De 22-jarige ex-vriend van Nathalie, Dennis V., wordt aangehouden.

Op 11 maart 2013 eist het OM 9 jaar + TBS met dwangverpleging of 15 jaar cel wegens doodslag. Tijdens de behandeling van de strafzaak wordt bekend dat dochtertje Daisy 36 uur alleen in haar kamertje heeft gezeten terwijl haar moeder was vermoord.

De officier van justitie denkt dat de verdachte een woede-uitbarsting kreeg, mogelijk omdat zijn ex-vriendin kort daarvoor een abortus had ondergaan van een kind dat van de Almeloër zou zijn.

Uitspraak

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 5 augustus 2014

Doodslag is één van de ernstigste delicten die de Nederlandse strafwetgeving kent. Schending van het recht op leven behoort tot de meest fundamentele inbreuken, waartegen de rechtsorde bescherming beoogt te bieden. Niet alleen heeft verdachte een einde gemaakt aan het leven van een jonge vrouw, maar bovendien heeft hij daarmee onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden en dierbaren van het slachtoffer, zoals ook is gebleken uit de slachtofferverklaring die de advocaat-generaal ter zitting op 22 juli 2014 heeft voorgedragen. Het bewezenverklaarde is een strafbaar feit waardoor de rechtsorde ernstig is geschokt en dat bijdraagt aan gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Het hof acht het aannemelijk dat de oorzaak van de gepleegde doodslag gelegen is in problemen in de relationele sfeer tussen verdachte en het slachtoffer.

Het hof ziet redenen om verdachte een hogere straf op te leggen dan acht jaar. De redenen hiervoor zijn met name de jeugdige leeftijd van slachtoffer en de omstandigheid dat haar dochtertje (die ook al geen contact met haar biologische vader had) vanaf december 2010 zonder moeder door het leven moet. Het hof heeft bovendien acht geslagen op de omstandigheid dat verdachte na het overlijden van het slachtoffer de woning heeft verlaten terwijl haar dochtertje zich toen nog in de woning bevond. Pas toen het lichaam slachtoffer door haar ouders werd aangetroffen, is het dochtertje uit haar bedje gehaald. Verder acht het hof strafverzwarend dat de verdachte door zijn proceshouding duidelijk heeft gemaakt geen verantwoordelijkheid te nemen voor dood van het slachtoffer. De nabestaanden zullen moeten leren leven met de vragen, die onbeantwoord blijven, doordat verdachte ervoor heeft gekozen om geen opening van zaken te geven.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 (tien) jaren.