weebly reliable statistics
Necati Kaya - Moordzaken
Necati Kaya

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
NecatiKaya.jpg
 
Necati Kaya
Leeftijd 32 jaar
Datum 3 februari 2012
Moordplaats Dongen
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 14 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2014:4029

Op de vroege zaterdagochtend van 4 februari 2012 treffen politiemensen het dode lichaam aan van de 32-jarige Necati Kaya. Hij is doodgeschoten. Hij zit in zijn eigen auto, die geparkeerd staat op het parkeerterrein van zwembad De Vennen in Dongen.


Verdachte

De 52-jarige Faruk Ü, de schoonvader van Necati Kaya, wordt aangehouden.

Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 6 oktober 2014

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan doodslag, een misdrijf dat algemeen wordt beschouwd als één van de ernstigste delicten, nu het opzettelijk benemen van iemands leven de meest ernstige en onomkeerbare aantasting is van het hoogste rechtsgoed, het recht op leven. In reactie hierop kan niet worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een straf die een onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming van aanzienlijke duur met zich brengt. De verdachte heeft een ontmoeting met het slachtoffer, zijn schoonzoon, geregeld en is met een vuurwapen ter plaatse gegaan. De verdachte heeft het slachtoffer op brute wijze van dichtbij met meerdere schoten, in lichaam en hoofd, om het leven gebracht. Hiermee heeft de verdachte de rechtsorde ernstig geschokt en de nabestaanden groot en onherstelbaar leed toegebracht. Dit laatste blijkt uit het in eerste aanleg en in hoger beroep door en namens de nabestaanden uitgeoefende spreekrecht en de voorgelezen slachtofferverklaring van de moeder van het slachtoffer. In het nadeel van de verdachte houdt het hof er rekening mee dat hij zijn eigen schoonzoon van het leven heeft beroofd. Daarmee heeft hij zijn eigen kleinkinderen hun vader ontnomen en zijn eigen dochter haar echtgenoot. Verdachtes kleinkinderen zullen moeten opgroeien in de wetenschap dat hun grootvader hun vader om het leven heeft gebracht.

Ten slotte houdt het hof rekening met de omstandigheid dat de verdachte geen inzicht heeft willen geven in zijn motief. Door de nabestaanden in het ongewisse laten omtrent de reden van de levensberoving van het slachtoffer, heeft de verdachte de verwerking van de dood van hun dierbare bemoeilijkt en daarmee het leed van de nabestaanden vergroot. De verdachte heeft geen medewerking verleend aan gedragskundig onderzoek door een psychiater en een psycholoog.2 Bij gebreke van aanwijzingen voor het tegendeel, acht het hof de verdachte volledig toerekeningsvatbaar voor het bewezen verklaarde. Ook overigens is het hof niet gebleken van strafverlagende omstandigheden.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 14 (veertien) jaren.