weebly reliable statistics
Nienke Hehir - Moordzaken
Nienke Hehir

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
NienkeHehir.jpg
 
Nienke Hehir
Leeftijd 24 jaar
Datum 6 mei 2011
Moordplaats Gouda
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 14 jaar
ECLI ECLI:NL:GHDHA:2014:3930

Op zaterdagmiddag 7 mei 2011 wordt in een woning aan de Wilde Wingerdlaan te Gouda het lichaam van een 24-jarige vrouw aangetroffen. Het blijkt de gaan om de bewoonster van het huis, de 24-jarige Nienke Hehir. Haar keel is doorgesneden.


Verdachte

De politie is op zoek naar de man van Nienke, de 27-jarige Mohammed A. Hij is vlak voor de vondst van Nienke's ontzielde lichaam gesignaleerd bij de flat.

De man werd later aangehouden en zit nog steeds vast.


Uitspraak

Gerechtshof Den Haag, 4 december 2014

De verdachte heeft in de ochtend van 6 mei 2011 [slachtoffer] – met wie hij een aantal maanden daarvoor in Tunesië was getrouwd en waarmee hij nog geen twee weken in Nederland woonde - om het leven gebracht door met behulp van een steakmes haar keel door te snijden, hetgeen volgens het sectierapport van de patholoog-anatoom met meerdere snijdende bewegingen moet zijn gebeurd. Daaraan voorafgaand heeft hij haar mishandeld met diverse bloeduitstortingen en verwondingen op en aan de rest van haar lichaam (met name aan het hoofd) als gevolg. Ook heeft hij haar in haar rug gestoken. De verdachte heeft op een gruwelijke manier aan het slachtoffer het meest kostbare bezit, haar leven, ontnomen. Dat heeft hij bovendien gedaan in een omgeving waarin het slachtoffer zich bij uitstek veilig moest kunnen voelen, te weten haar woning. De verdachte heeft door zijn daad onnoemelijk en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer, zoals ook blijkt uit de door hen ter terechtzitting in hoger beroep voorgedragen slachtofferverklaringen. Uit de verklaring die de nabestaanden hebben afgelegd blijkt dat de dood van [slachtoffer] voor altijd een zwart gat geslagen heeft in het gezin waaruit zij kwam en de vriendenkring waarin zij verkeerde. Voorts is door dit misdrijf de rechtsorde ernstig geschokt. Het hof rekent het de verdachte aan dat hij tot op heden geen inzicht heeft gegeven in hetgeen zich nu exact in de woning heeft afgespeeld in de nacht van 5 op 6 mei 2011. Ook ter terechtzitting in hoger beroep volhardt de verdachte in zijn geheugenverlies. Daarentegen heeft de verdachte bij de politie en bij de rechtbank uitvoerig aandacht gevraagd voor zijn eigen gekrenktheid, krenkingen die [slachtoffer] hem zou hebben aangedaan, hetgeen naar het oordeel van het hof getuigt van respectloosheid naar het slachtoffer en haar nabestaanden. Ook laat de verdachte daarmee zien niet de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor hetgeen hij heeft gedaan. Voorts rekent het hof het de verdachte aan dat hij na het plegen van het misdrijf getracht heeft zich aan zijn berechting te onttrekken door het land te verlaten kennelijk met als doel zich onvindbaar te maken in Tunesië of Libië. Doordat de verdachte direct na het misdrijf misleidende mededelingen aan bekenden deed die de indruk moesten wekken dat [slachtoffer] gewoon naar haar werk was en pas de volgende dag heeft gemeld dat hij [slachtoffer] had gedood en dat zij in haar huis lag, heeft het bovendien meer dan een dag geduurd voordat zij in haar woning werd gevonden.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 14 (veertien) jaren.