weebly reliable statistics
Omar El Ajjouri - Moordzaken
Omar El Ajjouri

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
OmarElAjjouri.jpg
 
Omar El Ajjouri
Leeftijd 37 jaar
Datum 5 juli 2010
Moordplaats 's Gravenhage
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf TBS
ECLI ECLI:NL:RBSGR:2012:BW8588

Op maandagavond 5 juli 2010 wordt de 37-jarige Omar El Ajjouri doodgestoken in zijn pizzaria "I Gabbiani" aan de Zoutmanstraat te 's Gravenhage.


Verdachten

De kok van het restaurant meldt zichzelf bij de politie. Hij wordt aangehouden en zit tot op heden nog steeds vast.


Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 18 juni 2012

Op 5 juli 2010 om omstreeks 22.28 uur heeft verdachte zich bij de hoofdingang van politiebureau Karnebeek gemeld en daar tegen twee verbalisanten gezegd: dood, dood, in het restaurant, [adres](of woorden van gelijke strekking). Verdachte heeft vervolgens de sleutels van het restaurant aan een van de verbalisanten gegeven. Daarna, zo is door de verbalisanten opgetekend, hield verdachte zijn handen met gestrekte armen voor zijn buik en bood zijn handen aan. De verbalisanten hebben uit die houding opgemaakt dat verdachte geboeid wilde worden. Omstreeks 22.37 uur heeft de politie in het restaurant gelegen aan de [adres]in de keuken op de grond het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Na onderzoek bleek deze man te zijn [slachtoffer]. Uit onderzoek is gebleken dat deze [slachtoffer] is overleden ten gevolge van een steekverwonding. Verdachte is aangehouden. Op 11 augustus 2011 heeft verdachte ter terechtzitting een bekennende verklaring afgelegd.

Verdachte heeft een beperkte draagkracht en enig ziekte-inzicht of -besef ontbreekt. Voorts heeft verdachte geen sociaal netwerk, is hij minder begaafd en thans niet zelfredzaam. Denkbaar is dat verdachte op enig moment weer meer hechte relaties zal aangaan en door niet te voorziene omstandigheden opnieuw in een toestand van paranoïde psychose terechtkomt. Van essentiëel belang is daarbij - zoals door de verschillende deskundigen vastgesteld - dat het voor anderen niet of moeilijk aan verdachte af te lezen is wat er in hem omgaat en ook in psychotische toestand geeft hij daar, vanwege de paranoïdie, geen zicht op. Verdachte moet worden ingesteld op de juiste medicatie en dit zal tijd vergen. Uit hetgeen hiervoor is overwogen en gelet op hetgeen overigens in de rapportages is verhandeld, blijkt dat de geestesgesteldheid van verdachte van een niet te onderschatten complexiteit is en dat omtrent het behandelingsverloop moeilijk voorspellingen zijn te doen. De rechtbank acht in het bijzonder van belang dat deze onvoorspelbare aspecten en de daaruit voortvloeiende risico's voldoende in de behandeling van verdachte kunnen en zullen worden betrokken.

Verdachte heeft een bijzonder ernstig delict gepleegd. Het risico op herhaling moet aan het einde van de op te leggen maatregel dan ook met voldoende zekerheid tot een aanvaardbaar niveau zijn teruggebracht. Daarbij mag geen zwaardere maatregel worden opgelegd dan voor dat doel noodzakelijk is.


De rechtbank gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de terbeschikkinggestelde van overheidswege zal worden verpleegd.