weebly reliable statistics
Peter Herwegh - Moordzaken
Peter Herwegh

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Peter Herwegh
Leeftijd 56 jaar
Datum 2 mei 2008
Moordplaats Zaamslag
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 2 jaar jeugddetentie
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2009:BI3533

Op 29 april 2008 is er gebarbecued en werd door sommige jongeren veel alcohol gedronken. Door jongeren zijn ruiten van een muziektent kapot geslagen, is er gegooid met verkeersborden en is een band van een politie-auto lek gestoken. Ook wordt er een vuurtje gestookt in een olievat. Daarbij is een hamer gebruikt om houten pallets kapot te slaan die zouden dienen als brandhout. De politie is door de jongeren uitgedaagd. Peter Herwegh heeft geprobeerd te bemiddelen tussen de jongeren en de politie. Uiteindelijk heeft de politie, nadat diverse bevelen genegeerd waren, ingegrepen en daarbij gebruik gemaakt van de wapenstok. Desondanks bleven die nacht de jongeren onrustig door Zaamslag struinen.

Rond 3.00 uur ’s nachts op (inmiddels) 30 april 2008, bevond de verdachte zich met een aantal anderen op het Plein in Zaamslag. Zij zien daar de 56-jarige Peter Herwegh weer. De jongeren denken dat hij hen staat te filmen. Eén van de jongeren is naar Peter toegelopen en heeft hem een klap gegeven. Daarna loopt de 16-jarige verdachte naar Peter. In een korte tijdspanne komt de verdachte aan bij het slachtoffer, geeft de verdachte Peter één harde klap op het hoofd met een hamer en loopt de verdachte bij Peter vandaan. De verdachte is even weggelopen, maar is daarna onmiddellijk terug gegaan naar de plaats van het delict en heeft 112 gebeld omdat hij zich zorgen maakte om Peter. In het ziekenhuis is bij het Peter zeer ernstig hersenletsel vastgesteld. De klap met de hamer heeft het slachtoffer vol op de schedel geraakt en aan het letsel dat daardoor is ontstaan is het Peter op 2 mei 2008 overleden.Verdachte

De 16-jarige verdachte wordt direct aangehouden. Het moordwapen wordt nooit meer gevonden. De andere jongeren verklaren dat het een klauwhamer betrof.Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 12 mei 2009

De verdachte heeft tijdens Koninginnenacht 2008 [het slachtoffer] dodelijk letsel toegebracht door hem met een hamer op het hoofd te slaan. Dit schokkende en voor niemand te begrijpen feit heeft plaatsgevonden in de context van naar het oordeel van het hof onaanvaardbaar relgedrag dat door de verdachte en andere jongeren die nacht is vertoond, waarbij grote hoeveelheden drank zijn genuttigd, de politie is uitgedaagd en bevelen van de politie om zich te verwijderen door de jongeren zijn genegeerd. De verdachte heeft zich grenzeloos door zijn onterechte boosheid laten meeslepen en daarmee onnoembaar veel leed berokkend aan de nabestaanden van het slachtoffer, die de gevolgen van zijn daad nog dagelijks ondervinden. Het hof vindt het indrukwekkend en bijzonder achtenswaardig dat de weduwe van het slachtoffer zich tot op heden begripvol heeft opgesteld jegens de verdachte en niet van wraak of vergelding wil weten.

Van de bewezenverklaarde feiten rechtvaardigt met name feit 1 vanwege de ernst en de gevolgen een zeer forse straf. Het hof ziet evenwel geen gronden voor toepassing van het volwassenenstrafrecht om de volgende redenen in onderlinge samenhang bezien.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een jeugddetentie voor de duur van 24 maanden.