weebly reliable statistics
Purl Vijent - Moordzaken
Purl Vijent

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
PurlVijent.jpg
 
Purl Vijent
Leeftijd 24 jaar
Datum 31 oktober 2010
Moordplaats Lelystad
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 14 jaar
ECLI ECLI:NL:GHARL:2013:6698

Op zaterdagochtend 30 oktober 2010 vinden voorbijgangers rond 06:30 uur de zwaargewonde Purl Vijent op de Neringpassage te Lelystad.

Purl wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt de volgende dag aan zijn verwondingen. Onderzoek wijst uit dat Purl door een geweldsmisdrijf om het leven is gekomen.

Verdachte

Op 2 november 2010 kan een verdachte worden aangehouden.

Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 5 juli 2011

Verdachte heeft met het bewezen verklaarde handelen het hoogste rechtsgoed dat een mens bezit op de meest ernstige en onomkeerbare manier aangetast. Hij heeft [slachtoffer] zijn leven benomen. Hij heeft dit gedaan door het slachtoffer op laffe wijze onverhoeds van achteren aan te vallen en met een voorwerp in het hoofd te steken. Door aldus te handelen heeft verdachte de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht, hetgeen ook blijkt uit de indrukwekkende verklaring van (één van de nabestaanden,) de moeder van [slachtoffer], zoals deze ter zitting is afgelegd en voorgehouden. Bovendien heeft verdachte door aldus te handelen het veiligheidsgevoel van burgers in een uitgaansgebied, maar ook daarbuiten, ernstig geschaad. Ten slotte constateert de rechtbank dat de verdachte ter terechtzitting geen enkel berouw heeft getoond.

Moord is een van de ernstigste delicten die ons Wetboek van Strafrecht kent. Door dit misdrijf is de rechtsorde ernstig geschokt en is grote onrust in de samenleving veroorzaakt.

De ernst van het bewezen verklaarde en de gevolgen voor de nabestaanden rechtvaardigen naar het oordeel van de rechtbank, mede vanwege de generale preventie, oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur.

De rechtbank neemt daarbij als uitgangspunt dat voor een enkelvoudige moord, straffen opgelegd worden variërend tussen de tien en twintig jaar. De rechtbank ziet geen strafverzwarende omstandigheden. Het benemen van het leven van een ander is bij uitstek een laffe daad voor welke men gestraft dient te worden.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 (tien) jaar;


Hoger Beroep

In hoger beroep wordt de 27-jarige R.J. veroordeeld tot 14 jaar cel wegens moord. Het gerechtshof vond dat de straf van 10 jaar onvoldoende recht deed aan de ernst van het misdrijf.

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan moord, een delict dat algemeen wordt beschouwd als één van de ernstigste delicten die het Nederlandse strafrecht kent. De verdachte heeft welbewust een jong mensenleven beëindigd en daarmee een onomkeerbaar verlies teweeg gebracht. Door dit gewelddadig optreden heeft verdachte het slachtoffer beroofd van het meest fundamentele recht van een mens, namelijk het recht op leven en is aan de familie en naaste omgeving van het slachtoffer immens en onherstelbaar leed aangedaan. De familie van het slachtoffer zal verder moeten leven zonder de zorg en steun van hun zoon en broer, hetgeen blijkens de schriftelijke verklaring van de moeder van [slachtoffer], die ter zitting door de voorzitter is voorgelezen, een bijzonder zware last voor hen is.

- Veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 14 (veertien) jaren .

Motief

Dader en slachtoffer hadden ruzie gekregen omdat Vijent tegen de politie had verteld waar het pistool van de dader was.

Links