weebly reliable statistics
Ria Odermatt - Moordzaken
Ria Odermatt

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Ria Odermatt
Leeftijd 48 jaar
Datum 23 januari 2012
Moordplaats Hengelo
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 8 jaar
ECLI ECLI:NL:RBALM:2012:BY4729

Op maandag 23 januari 2012 wordt de 48-jarige Ria Odermatt door haar man doodgestoken in de woning van haar collega aan de Heraklesstraat te Hengelo. Ria was drie weken geleden bij haar collega ingetrokken nadat zij haar man Sepp te kennen had gegeven van hem te willen scheiden omdat zij verliefd geworden was op een andere man.

Verdachte

Sepp belt zelf de politie. Hij zegt dat Ria hem eerst aanviel met het mes, waarop hij haar doodgestoken heeft. Hij wordt aangehouden.

Uitspraak

Rechtbank Almelo, 30 november 2012

Verdachte heeft op 23 januari 2012 zijn 48-jarige echtgenote, moeder van hun beide kinderen, [slachtoffer], met wie hij bijna 25 jaar getrouwd was, om het leven gebracht en haar daarmee haar kostbaarste bezit, het leven, ontnomen. Zij was een vrouw die vol in het leven stond. Zij stond in haar omgeving bekend als een geliefde en ondernemende persoonlijkheid. Ook was zij zeer begaan met de (minder bedeelde) medemens, hetgeen ook blijkt uit haar passie voor ontwikkelingshulp en haar werkzaamheden als vrijwilliger in Ghana. Verdachte heeft door zijn handelen zijn vrouw de door haar gekozen toekomst zonder hem als haar echtgenoot ontnomen en aan haar familie, vrienden en bekenden groot en onherstelbaar leed toegebracht. Dit geldt in het bijzonder voor [kind 1] en [kind 2], de twee kinderen van verdachte en het slachtoffer. Zij hebben door toedoen van hun vader hun moeder verloren. Een dergelijke gebeurtenis is voor een ieder ontwrichtend, maar het feit dat zij in gezinsverband hebben samengeleefd, maakt de impact van het handelen van verdachte op hen des te groter. Dit alles zal zonder twijfel voor de kinderen bijzonder zwaar zijn, hetgeen ook blijkt uit hetgeen ter terechtzitting door hen naar voren is gebracht. Ook andere familieleden, zoals haar ouders en haar broers en gezin, maar ook vrienden, collega’s, buren en anderen voor wie zij dierbaar was, moeten haar nu missen.

Bij de strafoplegging weegt de rechtbank voorts mee dat door een delict als het onderhavige de rechtsorde ernstig is geschokt; het veroorzaakt in de samenleving sterke gevoelens van onrust en onveiligheid.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 (acht) jaren.