weebly reliable statistics
Ron Makadoero - Moordzaken
Ron Makadoero

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
RonMakadoero.jpg
 
Ron Makadoero
Leeftijd 57 jaar
Datum 8 juni 2009
Moordplaats Rijswijk
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 15 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2012:CA2291

Op maandagochtend 8 juni 2009 is de 57-jarige Rijswijkse muzikant Ron Makadoero op weg naar zijn werk bij het ministerie van Justitie. Op de hoek van de Huis te Landelaan en de Sir Winston Churchilllaan schiet een man in een knalgele jas de Indonesiër te midden van tientallen voorbijgangers van dichtbij met één pistoolschot door het hoofd en vluchtte weg in een Mercedes, die stond geparkeerd bij het nabijgelegen IMC college. Ron Makadoero wordt naar het ziekenhuis gebracht waar hij komt te overlijden.


Verdachte

De politie kan die avond de 51-jarige Heiko D. uit Maarssen aangehouden op verdenking van de aanslag op Ron.

De uitspraak in het proces tegen de moordenaar van Ron Makadoero zou vrijdag 4 december bekend worden, maar de rechtbank heeft het vonnis uitgesteld. Eerst wilt zij een onderzoek naar het medicijngebruik van de verdachte afwachten.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 11 december 2012

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan de moord op [benadeelde partij], op de wijze zoals is bewezen verklaard. Hij heeft van te voren een plan bedacht om [benadeelde partij] van het leven te beroven en hij heeft dit op 8 juni 2009 uitgevoerd. De verdachte heeft het slachtoffer op diens weg naar zijn werk opgewacht en met een pistool een kogel in zijn hoofd geschoten.

Door het handelen van de verdachte is aan het slachtoffer het kostbaarste wat een mens bezit, het leven, ontnomen en is onherstelbaar leed aan zijn nabestaanden toegebracht. Een feit als het onderhavige draagt een voor de rechtsorde zeer schokkend karakter en brengt ook buiten de directe omgeving van het slachtoffer gevoelens van verbijstering, angst en onveiligheid teweeg, te meer aangezien dit feit op een druk moment op straat plaatsvond onder het oog van vele voorbijgangers.

Het hof is - alles overwegende - met de rechtbank van oordeel dat slechts een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van na te melden duur een passende en geboden reactie vormt. Daarmee wijkt het hof af van wat de advocaat-generaal heeft gevorderd. De reden hiervoor is dat de op te leggen straf in lijn is met wat in vergelijkbare gevallen aan straf wordt opgelegd.

Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 (vijftien) jaren.