weebly reliable statistics
Salomi Noija - Moordzaken
Salomi Noija

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
SalomiNoija.jpg
 
Salomi Noija
Leeftijd 54 jaar
Datum 31 augustus 2008
Moordplaats Apeldoorn
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar

Bewoners van de Wilhelmina Druckerstraat horen op zondagmorgen 31 augustus rond 06.00 uur een knal. De ruiten van het appartement van Salomi Noija zijn als gevolg van een brand uit de kozijnen gesprongen.

Een buur belt de brandweer, die het vuur snel onder controle heeft. Wel wordt hierbij een lichaam van een vrouw gevonden. Het is de 54-jarige Salomi. Zij blijkt door verstikking om het leven te zijn gebracht.


Verdachte

De politie hield in januari en februari 2009 twee verdachten aan. Ze sluit meerdere aanhoudingen niet uit.


Uitspraak

Rechtbank Zutphen, 6 mei 2010

De rechtbank heeft bij haar straftoemeting in het bijzonder in aanmerking genomen dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan drie zeer ernstige strafbare feiten. Verdachte heeft het slachtoffer, bij wie hij altijd kon blijven logeren als hij geen slaapplek had, drugs gegeven en hij heeft vervolgens seks met haar gehad. Toen het slachtoffer niet meer wilde, is verdachte niet gestopt, maar is hij doorgegaan met het seksueel binnendringen van het slachtoffer. Daarbij heeft hij haar krachtig in bedwang gehouden, waardoor het slachtoffer geen kant op kon en zij met haar hoofd in de bank lag. Hierdoor kreeg zij op een gegeven moment geen lucht meer, waardoor zij is overleden. Verdachte heeft door zijn handelwijze een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit en persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Daarnaast heeft verdachte het slachtoffer haar meest kostbare bezit ontnomen, te weten haar leven. Verdachte heeft vervolgens samen met zijn medeverdachte [verdachte B] geprobeerd zijn sporen te wissen door de woning van het slachtoffer in brand te steken. Deze keuze moet wel zijn voortgevloeid uit de kennelijke wens om ongestraft weg te kunnen komen. Verdachte heeft brand gesticht in een woning, terwijl in de naburige woningen bewoners aanwezig waren , die gelet op de dag en het tijdstip (zondagochtend omstreeks 06.00 uur) mogelijk nog lagen te slapen. Daarbij komt nog dat verdachte het gevaar voor een ontploffing levensgroot heeft gemaakt door gaskranen open te draaien. Door zijn handelen heeft verdachte voor personen en goederen in de directe omgeving zeer ernstige risico's veroorzaakt. De omstandigheid dat de brand slechts van relatief korte duur was, is een gelukkige die geenszins aan verdachte en zijn medeverdachte te wijten is. Tot slot rekent de rechtbank het verdachte aan dat hij de tas en portemonnee van het slachtoffer heeft meegenomen.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaar.