weebly reliable statistics
Samir Mosa - Moordzaken
Samir Mosa

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
SamirMosa.jpg
 
Samir Mosa
Leeftijd 55 jaar
Datum 20 oktober 2009
Moordplaats Callantsoog
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar
ECLI ECLI:NL:RBNHO:2015:9231

Samir Mosa is op 20 oktober 2009 rond 22.25 uur nog aanwezig in zijn restaurant “De Visserman” in Callantsoog, samen met 3 medewerkers, zijn volwassen dochter en 9-jarig zoontje. Omstreeks dat tijdstip stappen drie gemaskerde mannen het restaurant binnen en bedreigen de medewerkers en de kinderen met vuurwapens. Eén van hen gaat naar het kantoortje waar Samir bezig is met de administratie. Wat zich precies in het kantoortje heeft afgespeeld is nog onduidelijk. Maar buiten het zicht van de anderen in het restaurant heeft de overvaller zijn vuurwapen gebruikt en Samir gedood. De drie overvallers vluchten vervolgens met onbekende buit.


Signalement daders

Het gaat om 3 overvallers, mogelijk hebben ze hulp gehad van een vierde man. Alle drie de daders hebben een lichtgetint uiterlijk, zijn rond de 20 jaar oud en tussen de 1.70 en 1.90 meter lang. Ze droegen die dinsdag 20 oktober donkere kleren, hadden tijdens de overval capuchons op en donkere sjaals voor hun gezicht en ze hadden vuurwapens en een tas bij zich.


  • Update 2015

Een verdachte die in 2012 al in beeld was, is in 2015 opnieuw aangehouden. Het onderzoek is weer in volle gang.


Uitspraak

Rechtbank Noord-Holland, 27 oktober 2015

Verdachte heeft samen met twee anderen een gewapende overval gepleegd op restaurant [naam restaurant] in Callantsoog. Hierbij zijn werknemers van het restaurant en een dochter en het negenjarige zoontje van het latere slachtoffer, ernstig bedreigd. Een van de aanwezige personeelsleden is mishandeld. Omdat in de eetzaal van het restaurant slechts een portemonnee met een klein geldbedrag werd gevonden, is verdachte, op zoek naar meer buit, naar het achterin het pand gelegen kantoor gegaan. Daar heeft verdachte de eigenaar van het restaurant, [slachtoffer] , met een hagelgeweer door het hoofd geschoten, als gevolg waarvan hij is overleden. De rechtbank gaat ervan uit dat verdachte het dodelijke schot per ongeluk heeft gelost. Dit doet achter niet af aan het feit dat verdachte [slachtoffer] het meest fundamentele recht, het recht op leven, heeft ontnomen. Het leven van een onschuldig slachtoffer is opgeofferd aan de zucht naar geld van verdachte en zijn mededaders. Aan de nabestaanden, en met name aan de kinderen die hun vader voor altijd moeten missen, is groot en onherstelbaar leed toegebracht. Uit de ter zitting voorgedragen slachtofferverklaringen van de beide dochters van [slachtoffer] blijkt wat een verwoestende invloed de gewelddadige dood van hun vader op hun leven heeft gehad en nog steeds heeft. Daarnaast is door dit feit de rechtsorde ernstig geschokt. In de kop van Noord-Holland, maar ook daarbuiten heeft de fatale overval veel beroering en afschuw gewekt. De rechtbank rekent het verdachte aan dat hij zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen en de nabestaanden nog steeds in het ongewisse laat over de precieze toedracht van de dood van [slachtoffer] . Ten gunste van verdachte weegt mee zijn jeugdige leeftijd ten tijde van het plegen van het feit – hij was destijds negentien jaar.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren.