weebly reliable statistics
Tim van Dijk - Moordzaken
Tim van Dijk

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
TimvanDijk.jpg
 
Tim van Dijk
Leeftijd 26 jaar
Datum 18 februari 2012
Moordplaats IJsselstein
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:RBUTR:2012:BY7099

Op zaterdagavond 18 februari 2012 krijgt de politie rond 19:45 uur de melding dat er een vechtpartij aan de gang is in een vrandgang tussen woningen aan de Maria van Henegouwenstraat te IJsselstein. Als de politie daar aankomt vinden zij de neergestoken 26-jarige Tim van Dijk. Tim is zwaargewond en wordt naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht waar hij nog dezelfde avond aan zijn verwondingen overlijdt.


Verdachte

Er worden twee mannen uit Ijsselstein aangehouden. Het zijn twee mannen van 20 en 22 jaar. (Cornelis "Ronnie" L, en Koen van D.)

Eerder die avond had het latere slachtoffer met zijn broer Koen van D. mishandeld en Ronnie L. geslagen en beroofd van zijn mobiele telefoon en geld. Later bedacht Ronnie dat hij zijn mobiele telefoon terug wilde hebben, haalde thuis en mes en ging terug. Toen Ronnie werd achtervolgd door Tim van Dijk en drie van zijn vrienden vluchtte hij een steeg in, waar de steekpartij heeft plaatsgevonden.

In dit geval kan van een beroep op noodweer geen sprake zijn, omdat de veroordeelde de daad ontkent.

Uitspraak

Rechtbank Utrecht, 21 december 2012

Het vieren van carnaval is op 18 februari 2012 in [woonplaats] uitgelopen op een groot drama, doordat verdachte op enig moment het slachtoffer [slachtoffer] twee keer met een mes stak, waardoor die [slachtoffer] is overleden. Moord wordt in ons strafrechtstelsel beschouwd als één van de ernstigste misdrijven. Het overlijden van [slachtoffer] heeft voor zijn nabestaanden groot en onherstelbaar leed en verdriet gebracht. De enorme impact voor hen blijkt wel uit de door de vriendin van het slachtoffer, de broer van het slachtoffer en de vader van het slachtoffer ter zitting voorgelezen schriftelijke slachtofferverklaringen. Het nog jonge slachtoffer was vader van twee kinderen van nu twee jaar en vier jaar oud. Hij zat nog volop in de opbouw van zijn leven en werkte hard voor zijn gezin. De aanleiding voor de uiteindelijke confrontatie tussen verdachte en slachtoffer en de zeer korte duur waarin alles heeft plaatsgevonden, maken de dood van het slachtoffer extra moeilijk te begrijpen. Een dergelijk gewelddadig optreden op straat heeft ook een grote schok in [woonplaats] veroorzaakt en versterkt de in de maatschappij levende gevoelens van onveiligheid. Verdachte heeft met zijn handelen geen enkel respect getoond voor het leven van een ander. De rechtbank betreurt het, met name ook voor de nabestaanden, dat verdachte geen openheid van zaken heeft willen geven. Verdachte heeft tijdens het opsporingsonderzoek een mokkende, verwijtende en niet meewerkende houding aangenomen. Ter terechtzitting van 13 december 2012 heeft verdachte een zeer negatieve proceshouding laten zien, waarbij verdachte geen enkele spijt dan wel berouw heeft getoond, maar ook geen enkel medeleven met de nabestaanden of het slachtoffer. De rechtbank rekent het verdachte aan dat hij in plaats van zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen concreet een ander beschuldigt van de door hem gepleegde daad.

Het nemen van het leven van een ander is een zo ernstig strafbaar feit dat in beginsel alleen een langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. De officier van justitie heeft tien jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist en heeft in haar motivering daarvan de ernst van de feitelijke situatie die door haar is gekwalificeerd als doodslag niet anders gewaardeerd dan de rechtbank. Zij hangt aan die feitelijke situatie alleen een andere kwalificatie dan de rechtbank heeft gedaan. Daarom zal de rechtbank, hoewel zij tot een zwaardere kwalificatie komt dan de officier van justitie, de door de officier van justitie gevorderde gevangenisstraf aan verdachte opleggen. De rechtbank is van oordeel dat deze straf passend en geboden is.

De rechtbank zal verdachte een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar opleggen met aftrek van de tijd die verdachte reeds in voorarrest heeft gezeten.