weebly reliable statistics
Ximena Pieterse - Moordzaken
Ximena Pieterse

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
XimenaPieterse.jpg
 
Ximena Pieterse
Leeftijd 15 jaar
Datum 25 februari 2012
Moordplaats 's Gravenhage
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 7 jaar en TBS
ECLI ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ4762

Op zaterdagochtend 25 februari 2012 vinden voorbijgangers het naakte lichaam van de 15-jarige Ximena Pieterse uit Nootdorp in de Goudenregenstraat te 's Gravenhage. Zij is doodgestoken.


Verdachte

De bewoner van het pand waarvoor het lichaam van Ximena lag meldt zichzelf later die dag op het politieburau. De man, de 25-jarige Stanley Anschütz, wordt aangehouden. Hij heeft in zijn verleden al eens jeugd-TBS gehad.

Het Openbaar Ministerie eist 7 jaar cel en TBS tegem Stanley.

Uitspraak

Rechtbank Den Haag, 20 maart 2013

Verdachte heeft op 25 februari 2012 de 15-jarige [slachtoffer]vermoord. [slachtoffer] heeft die bewuste nacht door een bizarre speling van het lot de - voor haar tot dan toe onbekende - verdachte ontmoet en zij is vervolgens uit vrije wil mee naar zijn woning gegaan om daar te kunnen slapen. Toen zij lag te slapen, voelde verdachte de drang opkomen om een willekeurig iemand iets aan te doen, welke drang hij niet heeft kunnen weerstaan. Hij heeft een mes gepakt en [slachtoffer] op gruwelijke wijze met twintig messteken om het leven gebracht. Vervolgens heeft hij haar vrijwel geheel ontkleed op straat gelegd en daar achtergelaten om, zo heeft verdachte verklaard, van haar af te komen.

Verdachte heeft [slachtoffer], die nog maar op de drempel van haar volwassenheid stond, alles ontnomen wat voor haar in haar prille leven nog in het verschiet lag. Het benemen van iemands leven is de meest ernstige en onomkeerbare aantasting van het grootste recht dat een mens heeft, het recht op leven. Daarnaast heeft verdachte de ouders en de broer van [slachtoffer] en de grote groep vrienden en kennissen die haar lief had onbeschrijfelijk groot leed aangedaan. De pijn van het volkomen onverwachte verlies zal voor haar ouders en broer hun leven lang voelbaar blijven. De moeder van [slachtoffer] heeft in de door haar ter terechtzitting voorgedragen slachtofferverklaring op een heldere en krachtige wijze tot uiting gebracht welke gevolgen het overlijden van [slachtoffer] voor haar, haar man en haar zoon hebben gehad en nog zullen hebben. Niet alleen zullen zij geconfronteerd blijven met het immense gemis van alledaagse dingen, als een praatje, een glimlach, een kus, een omhelzing en zelfs een onenigheid, maar zij zullen ook verder moeten leven met de wetenschap dat zij niet zullen meemaken hoe [slachtoffer] haar talrijke toekomstdromen zou hebben nagejaagd en verwezenlijkt. Dit moet zonder meer het grootste leed zijn dat een ouder van een kind kan overkomen. Geen enkele strafrechtelijke reactie zal kunnen weerspiegelen hoe groot de schade is die verdachte met zijn handelen heeft aangericht.

Ook de samenleving is door het feit getroffen. Uit de massale media-aandacht die aan deze zaak is besteed, blijkt wel hoezeer deze moord, waarvan [slachtoffer] het willekeurige slachtoffer lijkt te zijn geweest, de samenleving heeft geschokt.

De rechtbank is van oordeel dat de ernst van het feit in beginsel een vrijheidsstraf van lange duur rechtvaardigt. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van die straf evenwel rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de tijd van 7 (zeven) jaren en gelast voorts de terbeschikkingstelling van de verdachte.