weebly reliable statistics
Youssef Lkhorf - Moordzaken
Youssef Lkhorf

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Youssef Lkhorf.jpg
 
Youssef Lkhorf
Leeftijd 21 jaar
Datum 30 december 2012
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Straf Levenslang
ECLI Benhadi ECLI:NL:RBAMS:2015:2471
ECLI Adouchbak ECLI:NL:RBAMS:2015:2468

Op zaterdag 30 december 2012 rijdt Said el Yazidi samen met Youssef Lkhorf in een zwarte Range Rover met Franse kentekenplaten, als ze vanuit een zilverkleurige Audi A4 met automatische pistolen onder vuur worden genomen in de Staadsliedenbuurt. Youssef wordt zwaargewond in de van Bossestraat gevonden en overlijdt later in het ziekenhuis.

Verdachte

Op 24 januari 2013 wordt de 24-jarige Anouar "Popeye" Benhadi aangehouden aan de Buyskade in Amsterdam-West. De wapens waarmee is geschoten waren eerder al in een sloot gevonden.

Het wordt aangenomen dat Benaouf Adaoui het beoogde doelwit was van de liquidatie. Adaoui wist zichzelf in veiligheid te brengen door in het water te springen.

Uitspraak

Op 1 mei 2015 worden Benhadi en Adil 'Kinker' Adouchbak veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de dubbele moord en poging tot doodslag op de motoragenten.

Er zijn twee jonge mensen op gruwelijke wijze vermoord. Zij moesten rennen voor hun leven om uiteindelijk toch van dichtbij op uiterst koelbloedige wijze door het hoofd te worden geschoten. De nabestaanden is een groot en onherstelbaar leed en gemis aangedaan. Zij weten niet waarom hun dierbaren zijn vermoord. Uit de indrukwekkende verklaringen die zij ter terechtzitting hebben afgelegd spreekt hun verdriet.
Een derde persoon, beoogd doelwit van deze hele schietpartij, wist ternauwernood aan een kogelregen te ontsnappen door in een sloot te springen en zich achter een woonboot te verstoppen voor zijn achtervolgers. Hij getuigt van de kogels die hem langs de oren vlogen en de door hem daarbij ondervonden stress en doodsangst.
Dit alles heeft angstaanjagende taferelen voor veel buurtbewoners opgeleverd. De kogels hebben rondgevlogen in de buurt. Het is dan ook niet aan het handelen van verdachte en zijn mededaders te danken dat er die avond niet nog meer slachtoffers, waaronder onschuldige omstanders, zijn gemaakt. Twee kogels zijn bijvoorbeeld dwars door een woonboot gegaan, één daarvan door de kinderkamer. Verschillende buurtbewoners zijn geconfronteerd geweest met de op straat liggende dodelijk getroffen slachtoffers.

Al het voorgaande bij elkaar genomen leidt tot de onontkoombare conclusie dat hier sprake is van een dergelijk uitzonderlijk geval waarin alleen oplegging van een levenslange gevangenisstraf passend is.


  • Noot: Op 23 december 2013 krijgt Hamza Belhadj (27) 20 jaar cel voor zijn aandeel in de moorden. Hij is berecht in Marokko.
  • Noot: De rechtbank heeft gekozen voor een levenslange gevangenisstraft in plaats van 30 jaar straf vanwege het beschieten van de motoragenten.