Gerd Nan van Wijk

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Gerd Nan
Naam slachtoffer   Gerd Nan van Wijk 
Leeftijd  16 jaar  
Datum  23 april 2007 
Moordplaats  Alkmaar 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Mishandeling met de dood ten gevolge 
Straf  1 jaar 


Inhoud

Gerd Nan van Wijk

Op 23 april 2007 ging Pepijn V. zijn vriendin ophalen van school, de Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz. Op het schoolplein heeft de 17-jarige Pepijn de confrontatie met het slachtoffer, Gerd Nan van Wijk, gezocht. Pepijn wilde verhaal halen bij Gerd Nan naar aanleiding van een kwestie tussen Gerd Nan en een vriend van Pepijn. Na aanvankelijk te zijn weggelopen is Pepijn teruggekeerd omdat Gerd Nan hem iets zou hebben nageroepen wat hij niet had verstaan. Weer zocht Pepijn de confrontatie op. Als reactie op een hem onwelgevallig antwoord van Gerd Nan heeft Pepijn met zijn vuist uitgehaald met de bedoeling Gerd Nan een kaakslag te geven. Gerd Nan wendde zijn hoofd af in een poging de stomp te ontwijken. Door deze reactie van Gerd Nan heeft Pepijn hem op zijn slaap geraakt. Vervolgens heeft Gerd Nan zijn armen omhoog geheven om zijn hoofd te beschermen. Pepijn heeft hierop Gerd Nan nogmaals tot twee keer toe een stomp tegen zijn hoofd gegeven, waarna Gerd Nan wankelde. Pepijn heeft het Gerd Nan nog een knietje gegeven en is weggelopen. Gerd Nan is door zijn knieën gezakt en op de grond gevallen. Er wordt een ambulance gebeld, maar Gerd Nan overlijdt dezelfde avond, vlak voor middernacht, in het ziekenhuis aan hersenletsel.


Verdachte

Nog voor Gerd Nan's overlijden wordt Pepijn aangehouden. Pepijn heeft verklaard dat hij ten tijde van de confrontatie met Gerd Nan niet zozeer kwaad op hem was als wel dat hij hem sloeg vanuit de behoefte om stoer over te komen en zich te bewijzen tegenover de omstanders.


Uitspraak

Rechtbank Alkmaar, 20 december 2007

Hoewel verdachte heeft verklaard de dood van Gerd Nan van Wijk nimmer te hebben gewild en de rechtbank ook niet bewezen heeft geacht dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan doodslag, dan wel het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, de dood tot gevolg hebbende, is door toedoen van verdachte wel een 16-jarige jongen om het leven gekomen. Gerd Nan heeft zijn meest waardevolle bezit, het leven, verloren, hetgeen voor de nabestaanden onbeschrijflijk en onherstelbaar leed met zich meebrengt. De mishandeling vond plaats op klaarlichte dag op een schoolplein van een middelbare school, in aanwezigheid van scholieren, waaronder vrienden en bekenden van het slachtoffer. De gebeurtenissen hebben een diepe indruk achtergelaten op alle vrienden en bekenden van Gerd Nan en hebben ook meer in het algemeen de samenleving ernstig geschokt.


De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het bewezen verklaarde tot een jeugddetentie voor de tijd van 12 (twaalf) maanden.
Links

Teruggeplaatst van "/Gerd_Nan_van_Wijk"