Suzanne Monsma

Uit Moordzaken

Versie op 18 apr 2011 20:58 van Admin (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Suzanne
Naam slachtoffer   Suzanne Monsma 
Leeftijd  24 jaar  
Datum  21 juni 2010 
Moordplaats  Dokkum 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  20 jaar 


Inhoud

Suzanne Monsma

Op maandagavond 21 juni 2010 slaat de familie van de 24-jarige Suzanne Monsma alarm als de jongedame niet thuis blijkt te zijn zoals afgesproken. Als de politie polshoogte gaat nemen bij de woning van Suzanne, zien zij dat het raam van haar voordeur stuk is geslagen. In het huis wordt Suzanne echter niet aangetroffen, en de bezorgde familie gaat samen met de politie op zoek naar Suzanne.

Bij het Tolhuispark te Dokkum vinden familieleden de fiets van Suzanne, waarna het park wordt doorzocht. Politieagenten vinden uiteindelijk het lichaam van Suzanne. Zij heeft enkele harde klappen op haar hoofd gehad en heeft dit niet overleefd.


Verdachte

Nog dezelfde avond wordt de ex-vriend van Suzanne, de eveneens 24-jarige Jan van der Z. aangehouden. Hij en Suzanne hadden een paar dagen eerder nog ruzie gehad.

Hier een gedeelte uit een van de verhoren:
Deze tekst is afgeschermt. Klik op deze balk indien u hem wilt lezen


Na de moord heeft Jan seks met het lichaam van Suzanne.


Uitspraak

Rechtbank Leeuwarden, 18 april 2011

Moord geldt als één van de zwaarste misdrijven die iemand kan plegen. In diverse internationale verdragen, daaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, wordt het menselijk leven als het belangrijkste te beschermen rechtsgoed genoemd. Het opzettelijk, met voorbedachten rade beëindigen van een mensenleven is voor het slachtoffer en de nabestaanden zo ingrijpend en onherroepelijk en voor de samenleving zo schokkend, dat alleen een zware sanctie in de vorm van een langdurige gevangenisstraf het toegebrachte leed en de onlustgevoelens kan temperen. De rechtbank rekent verdachte het feit volledig toe, nu er door zijn weigering mee te werken aan het persoonlijkheidsonderzoek geen omstandigheden kunnen worden vastgesteld die op dit punt tot een andere conclusie leiden. Desalniettemin kan, kijkend naar het feit en de wijze waarop dat is gepleegd, naar het oordeel van de rechtbank de kans op herhaling zeker niet worden uitgesloten. Dat maakt dat beveiliging van de maatschappij tegen de agressie van verdachte een bijkomende, strafverzwarende omstandigheid vormt. Tezamen met de eerder genoemde strafverzwarende omstandigheden, brengt dit met zich dat de rechtbank aan verdachte een gevangenisstraf zal opleggen die de gemiddelde duur van een voor een enkelvoudige moord op te leggen gevangenisstraf, aanmerkelijk te boven gaat.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 20 (twintig) jaren.



Links

Teruggeplaatst van "/Suzanne_Monsma"