weebly reliable statistics
Renate van Alphen - Moordzaken
Renate van Alphen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
RenatevanAlphen.jpg
 
Renate van Alphen
Leeftijd 32 jaar
Datum 4 april 2012
Moordplaats Tilburg
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf TBS
ECLI ECLI:NL:RBBRE:2012:BY0195

Op 4 april 2012 kwam er bij de meldcentrale van de politie regio Midden- en West Brabant een melding binnen van buurtbewoners van een ruzie in een woning gelegen aan de Generaal Smutslaan te Tilburg. Dit betrof de woning van Ria L. Verbalisanten gingen ter plaatse. Zij hoorden geluiden in de woning, maar er werd niet opengedaan. De politie besloot daarop de deur te forceren en trof in de hal een zwaargewonde Renate van Alphen (32) aan. De ambulance werd erbij geroepen, maar het slachtoffer was dusdanig gewond dat zij ter plaatse overleed. In de woonkamer werd een bebloed mes gevonden.


Verdachte

De hoofdbewoonster van de woning, de 50-jarige Ria L. wordt ter plaatse aangehouden. Nadat Renate was neergestoken heeft Ria haar dochter gebeld en gezegd: "Ik heb iemand lek gestoken."


Uitspraak

Rechtbank Breda, 16 oktober 2012

Verdachte heeft [slachtoffer] om het leven gebracht door haar meerdere malen op diverse plaatsen in het lichaam te steken. Moord wordt in ons strafrechtstelsel beschouwd als één van de ernstigste misdrijven. Dit heeft voor de nabestaanden van [slachtoffer] onherstelbaar leed en verdriet gebracht, zo blijkt ook uit de schriftelijke slachtofferverklaring van de nabestaanden van [slachtoffer]. Eerst na de zitting is de rechtbank gebleken van het verzoek van de nabestaanden om gebruik te maken van het spreekrecht en de schriftelijke slachtofferverklaring voor te lezen ter zitting. De rechtbank heeft hier alsnog kennis van genomen.

De nabestaanden hebben daarin onder meer het volgende aangegeven:

“We willen dat je weet dat de impact enorm is. Iedere dag komt het terug. Die afschuwelijke beelden, het zien van haar verminkte lichaam. Weken, maanden beheerst het al ons leven. Je staat ermee op en gaat er mee naar bed. Wij zijn als familie zo beschadigd. Er is ons hierdoor zoveel aangedaan en afgenomen.”

“[slachtoffer] mag niet vergeten worden. We hebben het gevoel dat we een dochter hebben verloren. Wij kunnen je dit nooit vergeven.”

Psycholoog [naam psycholoog] en psychiater [naam psychiater] geven in hun advies aan dat verdachte langdurig behandeld, begeleid en gecontroleerd zal moeten worden, hetgeen plaats dient te vinden in het kader van ter beschikking stelling met dwangverpleging.


De rechtbank ontslaat verdachte van alle rechtsvervolging.

De rechtbank gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de ter beschikking gestelde van overheidswege zal worden verpleegd;