weebly reliable statistics
Louis Sévèke - Moordzaken
Louis Sévèke

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
LouisSévèke2.jpg
 
Louis Sévèke
Leeftijd 41 jaar
Datum 15 november 2005
Moordplaats Nijmegen
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf Levenslang
ECLI ECLI:NL:RBARN:2008:BC6028

Op dinsdagavond 15 november 2005 loopt de 41-jarige Louis Sévèke in het centrum van Nijmegen op de hoek van de Van Welderenstraat en de Eilbrachtstraat, als hij plotseling van dichtbij wordt neergeschoten. Louis was een Nederlandse politiek activist, journalist en publicist.


Verdachte

Op dinsdag 27 maart 2007 werd Marcel T. in Barcelona gearresteerd in verband met de moord op Louis Sévèke op 15 november 2005. Op 28 maart werd Teunissen door de Spaanse justitie volgens een versnelde procedure uitgeleverd.

Marcel was rond 1990 actief in het Nijmeegse krakerscircuit. In deze periode leerde hij Louis kennen. Hij zou Marcel ervan hebben verdacht een infiltrant van een inlichtingendienst te zijn. Daarom zou Louis hem uit de Nijmeegse krakersbeweging hebben gewerkt. De familie van Louis stelt echter dat Marcel het bedoelde kraakpand heeft verlaten omdat hij het niet eens was met de uitkomst van een discussie over het aannemen van geld van woningbezitters in ruil voor het verlaten van een pand. Marcel zou dat geld wel hebben willen aannemen.



Uitspraak

Rechtbank Arnhem, 7 maart 2008

Betrokkene is een rationaliserende man die met zijn aanvankelijk afhoudende, wantrouwende attitude geneigd is de kat uit de boom te kijken vooraleer een aanvang te nemen zich gevoelsmatig te verbinden met de ander. Dit kost hem de nodige tijd en moeite. Hierdoor is het begrijpelijk dat betrokkene in eerste of relatief korte contacten als stug, inflexibel of zelfs contactgestoord kan imponeren. Deze omgangsvorm van betrokkene, heeft wortels in zijn persoonlijkheidsproblematiek en niet in een onvermogen tot hechting of aangaan van sociale contacten, of het vormgeven daaraan, zoals wel wordt gezien bij personen met een stoornis van Asperger. Genoemde initiële barrières in betrokkenes contactname kan men opvatten als een pantser ter afscherming van de eigen ervaren kwetsbaarheid zoals betrokkene die heeft ervaren aan het begin van zijn adolescentie.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot levenslange gevangenisstraf.


Marcel T. gaat niet in beroep tegen de uitspraak.



Links