weebly reliable statistics
Riet Nesselaar - Moordzaken
Riet Nesselaar

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Riet Nesselaar
Leeftijd 50 jaar
Datum 5 oktober 2004
Moordplaats Ridderkerk
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 8 jaar & TBS
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2006:AW5234

De 50-jarige Riet Nesselaar wordt in haar woning aan de Prinses Margrietstraat te Ridderkerk gewurgd door haar dan 51-jarige huisgenoot Toon K.


Verdachte

De zwakbegaafte Toon mishandelde Riet regelmatig en alle buren bleken hier achteraf van op de hoogte.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 12 april 2006

De verdachte heeft het slachtoffer, dat hem al enkele jaren in haar huis onderdak bood, gedurende een langere periode vele malen op grove wijze mishandeld, onder andere door haar met een stok/steel te slaan. Door aldus te handelen heeft de verdachte op flagrante wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Op 5 oktober 2004 heeft de verdachte het slachtoffer opzettelijk van het leven beroofd, zoals bewezenverklaard. De verdachte heeft het slachtoffer door zijn daad het meest fundamentele recht waar de mens over beschikt, het recht op leven, ontnomen. Een dergelijk levensdelict schokt de rechtsorde en brengt bij de nabestaanden als regel onherstelbaar verdriet teweeg.

Bij de verdachte is sprake van zowel zwakbegaafdheid als een antisociale persoonlijkheidsstoornis; daarvan was ook sprake ten tijde van de tenlastegelegde feiten. Bij de mishandeling speelt een afreageren van frustraties een rol, maar ook impulsiviteit en het handhaven van macht. Tevens vernedering van het slachtoffer om zo verdere financiële uitbuiting mogelijk te maken. Verdachte onderschat de ernst van zijn problematiek en ziet niet hoezeer hij kan ontsporen. De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op recidive is groot wanneer verdachte weer een relatie aangaat met een vrouw, zeker bij gebrekkige financiële middelen en wanneer de vrouw geen grenzen weet te stellen. Verdachte overschat zichzelf en onderschat zijn maatschappelijk disfunctioneren. Om verdachtes recidivegevaar te beteugelen zal gewerkt moeten worden aan verdachtes probleembesef, betere agressiebeheersing en zal hij voorzichtig en onder toezicht moeten resocialiseren. Een dergelijke behandeling is slechts mogelijk in het kader van terbeschikkingstelling met dwangverpleging.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 (acht) jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de verdachte van overheidswege zal worden verpleegd.