weebly reliable statistics
Sydney Elcock - Moordzaken
Sydney Elcock

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Sydney Elcock
Leeftijd 36 jaar
Datum 14 november 2011
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 16 jaar
ECLI ECLI:NL:RBAMS:2012:BX7185

In de nacht van zondag op maandag 14 november 2011 vindt er rond twee uur 's nachts een schietpartij plaats in Café Emperium, gelegen op de hoek van de Ceintuurbaan en de Ruysdaelkade te Amsterdam. De eigenaar van het café, de 36-jarige Sydney Elcock wordt hierbij geraakt. Sydney wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn verwondigen blijken te ernstig. Hij overlijdt nog dezelfde nacht aan zijn verwondingen.



Verdachte

De volgende dag kan er al een verdachte worden aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 13 september 2012

Op 14 november 2011 heeft verdachte in koelen bloede [slachtoffer] vermoord in diens café Emperium te Amsterdam. Verdachte heeft het café betreden met een duidelijk doel: het doden van voornoemde [slachtoffer]. Verdachte is hierbij niets- en niemand ontziend recht op zijn doel afgegaan, zijn slachtoffer geen enkele kans biedend. Dat er op het moment van de moord andere mensen in het café aanwezig waren, heeft verdachte er kennelijk ook niet van weerhouden om het slachtoffer te doden. Verdachte heeft het slachtoffer in meerdere fases met meerdere kogels afgeknald, om zich zodoende ervan te vergewissen dat de dood van het slachtoffer zou intreden. Kortom: de moord heeft alle kenmerken van een koelbloedig geplande en uitgevoerde liquidatie. Moord wordt algemeen beschouwd als het ernstigste commune delict. Verdachte heeft het slachtoffer het meest fundamentele recht wat hem toekwam, het recht op leven, ontnomen. De dood van het slachtoffer heeft ook aan de nabestaanden een onherstelbaar verlies en groot verdriet toegebracht. Dit is ook gebleken uit de ter terechtzitting geuite emoties en de voorgelezen slachtofferverklaringen, afkomstig van de moeder en de ex-vriendin van het slachtoffer. Bovendien zal het dochtertje van het slachtoffer nu zonder haar vader op moeten groeien. Aangenomen moet worden dat in het bijzonder de nabestaanden van het slachtoffer door zijn overlijden nog lang psychische schade zullen ondervinden. Het feit dat verdachte geen openheid van zaken omtrent zijn motieven heeft gegeven, maakt dat de nabestaanden zelfs geen antwoord op de vraag naar het ‘waarom’ krijgen. Ook in bredere kring heeft de moord op het slachtoffer een schok teweeg gebracht. Een dergelijk feit schokt bovendien de rechtsorde in het algemeen en draagt bij aan algemene gevoelens van onveiligheid.


De rechtbank veroordeelt verdachte voor het bewezen- en strafbaar verklaarde tot een gevangenisstraf voor de duur van 16 (zestien) jaren.