weebly reliable statistics
Tano Jansen - Moordzaken
Tano Jansen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
TanoJansen.jpg
 
Tano Jansen
Leeftijd 16 jaar
Datum 21 juni 2009
Moordplaats Apeldoorn
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Vrijheidsberoving met de dood tot gevolg
Straf Divers; Zie uitspraak
ECLI (Rico G.) ECLI:NL:RBZUT:2009:BK7950

Op dinsdag 23 juni 2009 wordt een lichaam gevonden in een zeecontainer op bedrijventerrein de Ecofactorij in Apeldoorn. De volgende dag bevestigde de politie dat het gaat om de 16-jarige slechthorende Tano Jansen, die sinds zondag vermist was. Hij is om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging.


Verdachten

De politie in Apeldoorn heeft vijf tieners aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de dood van de 16-jarige Tano Jansen. Het gaat om een minderjarig meisje, een minderjarige jongen, twee jongens van 18 en een jongen van 19 jaar. Ze komen allemaal uit Apeldoorn.

Woensdag 16 december 2009 worden de zaken van vier van de vijf verdachten inhoudelijk behandeld. Van deze vier mannelijke verdachten zijn er drie meerderjarig en één minderjarig.


Uitspraak

Rechtbank Zutphen, 30 december 2009

Verdachte, Rico G. heeft zich samen met een drietal vrienden schuldig gemaakt aan de vrijheidsberoving van Tano Jansen. Niet alleen het opsluiten van Tano rekent de rechtbank verdachte en zijn mededaders zwaar aan maar ook het weggaan zonder dat enige maatregel werd getroffen om ongelukken te voorkomen. Tevens hebben verdachten niet direct alarm geslagen toen zij Tano levenloos in de container aantroffen. Door hun mond te houden hebben zij de familie van Tano geruime tijd in schrijnende onzekerheid gelaten. De gevolgen binnen het gezin zijn aangrijpend en invoelbaar. De verdwijning van Tano, zijn dood en de oorzaak daarvan hebben tot grote beroering geleid in de samenleving. Verdachte heeft bij de gebeurtenissen een bepalende rol gespeeld. Daarnaast is verdachte betrokken geweest bij een aantal brandstichtingen welke niet alleen ergerlijk zijn te noemen maar in één geval ook had plaatsgevonden nabij een woning en dus ook een dramatisch gevolg had kunnen hebben. Tegen deze achtergrond is een straf zoals door de officier van justitie is geëist voor te stellen.

Niettemin komt de rechtbank tot een lagere strafoplegging. In de eerste plaats is dat omdat verdachte van een deel van de ten laste legde feiten, de dood door schuld (en in mindere mate ook) de diefstal dan wel verduistering van de telefoon van Tano, zal worden vrijgesproken. Ook heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat uit de psychiatrische en psychologische onderzoeken is gebleken dat verdachte door zijn persoonlijkheidsstoornis en benedengemiddeld denkniveau als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd en dat een langdurige behandeling is aangewezen. De rechtbank geeft uitdrukkelijk de voorkeur aan behandeling naast straf in plaats van uitsluitend afstraffen. Bij toepassing van de geëiste straffen van de officier van justitie is dat niet mogelijk. De rechtbank neemt voorts in acht de relatief jonge leeftijd van verdachte en de omstandigheid dat hij nauwelijks eerder met justitie in aanraking is geweest. Tenslotte heeft de rechtbank mee laten wegen dat verdachte de dramatische afloop nooit heeft gewild en dat hij zijn verantwoordelijkheid voor de dood van Tano zijn verdere leven mee zal moeten dragen


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 (vierentwintig) maanden; bepaalt, dat een gedeelte van de gevangenisstraf, groot 12 (twaalf) maanden, niet zal worden ten uitvoer gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten.

De vrienden van Rico krijgen ook straf:


  • Raymond van P. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.
  • Wesley T. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.
  • J. van P. (minderjarige) is veroordeeld tot jeugddetentie van 10 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
  • Ginger T. wordt vrijgesproken.