Uit Moordzaken.com
Tunza Ndababonye | |
---|---|
Leeftijd | 29 jaar |
Datum | 30 augustus 2008 |
Moordplaats | Utrecht |
Moordwijze | Steekwapen |
Status | Opgelost |
Misdrijf | Moord |
Straf | TBS |
Op zaterdag 30 augustus 2008 rond 15.15 uur stapte een man, naar later bleek te zijn verdachte, het politiebureau Marco Polo te Utrecht binnen. Hij zei tegen de servicemedewerkster aan de balie: “Ik heb iemand neergestoken, ik heb haar drie keer gestoken.”. De man droeg een blauw trainingsjack met daaronder een geel shirt met bloedvlekken daarop. Toen hij in een aangiftekamer werd neergezet reageerde hij paniekerig en zei weer: “Ik heb een meisje neergestoken.”. In antwoord op vragen zei hij dat dit in zijn flatwoning aan de Trumanlaan te Utrecht was gebeurd en dat hij nog geen hulp had ingeschakeld, dat hij daarom naar het politiebureau was gekomen. Huilend zei de man: “Zij is 23 jaar. Ze had geen respect.”. Daarop is de man aangehouden.
De politie is vervolgens naar het door de man opgegeven adres gegaan. In het trapportaal troffen zij op de 1e etage een nog levende ernstig gewonde vrouw aan. Het blijkt de 29-jarige Tunza Ndababonye, die tijdelijk inwoonde bij de verdachte. Tegen de balustrade stond een bebloed mes. Tunza is enkele uren later in het ziekenhuis overleden. Bij sectie bleek zij zestien keer met een mes te zijn gestoken.
Dader
Verdachte meent (nog steeds) dat sprake is van een complot tegen hem om hem te bespioneren, te kwetsen en kapot te maken. Het slachtoffer zou daarvan deel uitmaken. Uit aantekeningen van verdachte in één van zijn notitieboekjes (onder meer van 29 augustus 2008) blijkt dat hij vervuld was van de complotideeën en dat hij van plan was om Tunza te vermoorden. Verdachte is in de nacht van vrijdag 29 augustus op zaterdag 30 augustus naar buiten gegaan omdat hij niet kon slapen. Hij is aan de deur geweest bij het politiebureau op Kanaleneiland om aangifte te doen van het complot tegen hem, maar dat bureau was gesloten. Toen heeft hij bedacht dat hij óf een ander slot op de deur ging zetten zodat Tunza niet meer bij hem binnen zou kunnen óf dat hij haar ging afmaken. Omdat er ’s nachts geen winkel open was om een slot te kopen heeft hij dat de volgende ochtend gekocht. Toen heeft hij besloten om het slachtoffer te doden. Hij had namelijk bedacht dat ook het slot kon worden nagemaakt. Hij is op zaterdag 30 augustus 2008 nog met een bekende meegegaan om een automat te kopen. Onderweg vanuit zijn flat naar beneden kwam hij op de trap het slachtoffer tegen. Hij deed expres lief tegen haar. Toen hij door zijn metgezel weer thuis werd afgezet, heeft hij deze om de tuin geleid doordat hij deed alsof hij naar zijn fiets liep die bij de bibliotheek gestald stond, maar hij is naar huis gegaan. Thuis lag het slachtoffer op de bank. Verdachte zei dat hij ging fietsen, is naar de keuken gegaan en heeft daar een flesje water en een rol koekjes in een plastic tas gedaan. Verdachte heeft ook een vleesmes uit de keukenla gepakt en dit mes bij de spullen in de plastic tas gedaan. Vervolgens heeft hij het slachtoffer om vijf euro gevraagd. Terwijl zij zich opzij draaide om geld voor hem te pakken is hij begonnen met steken. Het slachtoffer is nog uit de flat weten te komen maar is drie trappen lager in de hal gestrand. Verdachte heeft de flat door het raam verlaten en is via de steigers die om zijn flat stonden naar beneden geklommen . Verdachte heeft het mes herkend van een aan hem getoonde foto van het in beslag genomen mes als zijnde het mes waarmee hij gestoken heeft . Verdachte verklaart dat hij normaal gesproken medicijnen gebruikte tegen hyperactiviteit, maar die dag bewust geen medicijnen te hebben gebruikt omdat hij van plan was om Tunza te doden . Overigens was verdachte ongeveer drie maanden voor het delict ook gestopt met het gebruik van Orap, een antipsychoticum.
Uitspraak
Rechtbank Utrecht, 16 december 2008
De psychiater en de psycholoog achten toezicht op en behandeling van verdachte in een beveiligde setting gedurende meerdere jaren noodzakelijk om de kans op herhaling te voorkomen. De rechtbank deelt deze opvatting geheel. Het beeld dat de deskundigen in hun rapportages hebben geschetst – een verbijsterde, wanhopige en zieke man – komt overeen met de houding en het gedrag van verdachte ter zitting. Verdachte heeft onder invloed van een complotwaan een medemens vermoord. Deze afschuwelijke daad kan hem niet worden toegerekend, maar de maatschappij moet natuurlijk wel tegen verdachte worden beschermd. Gelet op de inhoud van de rapporten en de ernst van het feit is de rechtbank daarom van oordeel dat de maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging noodzakelijk is.
Ontslag van alle rechtsvervolging. Verdacht heeft het delict in volkomen psychotisch toestandsbeeld gepleegd.
De rechtbank gelast de terbeschikkingstelling van verdachte, met verpleging van overheidswege.