weebly reliable statistics
Willy van Wanrooy - Moordzaken
Willy van Wanrooy

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
WillyvanWanrooy.jpg
 
Willy van Wanrooy
Leeftijd 50 jaar
Datum 21 april 2008
Moordplaats Tilburg
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Diefstal met de dood ten gevolge
Straf 8 jaar
ECLI ECLI:NL:RBZWB:2013:BZ0646

In de nacht van zondag op maandag 21 april 2008 komt de 50-jarige Willy van Wanrooy thuis in zijn woning aan de Ijskelderstraat na een avond stappen in zijn woonplaats Tilburg. Twee huisgenootjes horen hem rond 00:30 thuiskomen, gevolgd door gestommel. Rond 01:45 besluiten de huisgenoten een kijkje te gaan nemen beneden. Ze treffen Willy zwaargewond aan op de vloer in de huiskamer. De nieuwe TV van Willy is gestolen. De huisgenoten alarmeren de politie. Willy overlijdt een paar uur later in het ziekenhuis.


Verdachten

De twee huisgenoten van Willy worden gearresteerd. Zij worden na twee dagen echter alweer op vrije voeten gesteld. Later komt er nog een verdachte in beeld, maar ook deze wordt naderhand vrijgelaten. In maart 2012 kan aan de hand van een gevonden DNA-spoor een verdachte, de dan 37-jarige Johan L. worden aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 5 februari 2013

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een woningoverval met dodelijke afloop. Hij is de woning van het slachtoffer binnengedrongen met de bedoeling om hem te beroven. Daarbij heeft verdachte niet geschroomd geweld te gebruiken ten gevolge waarvan het slachtoffer is komen te overlijden. Een dergelijke woningoverval met dodelijke afloop schokt de rechtsorde zeer en brengt ook buiten de directe omgeving van het slachtoffer angst en gevoelens van onveiligheid teweeg. De rechtbank acht dit een zeer ernstig feit. Hoewel de rechtbank het niet aannemelijk acht dat verdachte voor wat betreft de dood van [slachtoffer] volgens een vooropgezet plan heeft gehandeld, acht zij de omstandigheid dat verdachte na het door hem toegepaste geweld een flatscreen televisie, een portemonnee en een telefoon uit de woning heeft weggenomen en het slachtoffer in een hulpeloze toestand in de woning heeft achtergelaten, schokkend en neemt dat verdachte zeer kwalijk. Verdachte heeft enkel gehandeld uit zelfzucht. Het slachtoffer [slachtoffer] is door de handelwijze van verdachte het meest fundamentele recht dat een mens toekomt, het recht op het leven, ontnomen. De nabestaanden van het slachtoffer is een groot en onherstelbaar verlies en onnoemelijk veel verdriet toegebracht. Naar het oordeel van de rechtbank vormt het opleggen van een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf dan ook de enige passende reactie op het bewezenverklaarde feit.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 8 jaar.